top of page

Věřme si, nebojme se dělat chyby a inspirujme se. Posune nás to dál

Šest pozoruhodných podnikových právniček se sešlo na akci Právnická kariéra v korporátu. Na závěr debaty, která byla součástí projektu #PRVNÍCH100LET, měly prozradit, s jakým hlavním sdělením či myšlenkou přicházely. Byla to pestrá paleta životních rad, pravd či zkušeností. Například, že i dlouhá kariéra na jednom místě v jedné firmě neznamená, že zakrníte. Nebo že ať plánujete, jak chcete, vždy je všechno jinak. Více vám odhalí následující řádky.


Lenka Slavíková z ČEZ, Tereza Rychtaříková z Vodafonu, Karolina Helebrantová z T-Mobilu, Hana Botová z D.A.S., Livia Diosi z UniCredit Bank a Petra Bernklau z Komerční banky.

Lenka Slavíková, manažerka útvaru skupinové záležitosti v rámci útvaru právní služby společnosti ČEZ

"Je moc fajn se vzájemně inspirovat. Profese podnikového právníka byla dle mého názoru dlouhé roky podceňována. Já jsem přesvědčená, že naše práce (profese) má velký smysl a dopad. Za mě vzájemná podpora žen a inspirování se znamená, že si budeme umět poradit, pomoci si a být aktivnější," řekla Lenka. Na setkání proto šla zejména s tématem networkingu. Ten je podstatnou součástí projektu #PRVNÍCH100LET, kterého si Lenka podle svých slov velmi cení. Ve svém závěrečném slově přidala i osobní zkušenost. "Velmi mi pomohl mentoringový program v rámci firmy. Pochopila jsem, že jsme častokrát sami sobě brzdou. Kdyby mi někdo dal už dříve rady, které jsem dnes sama schopná předávat dál, tak by moje dráha asi vypadala trochu jinak," uvedla.

 

Petra Bernklau, právnička v Komerční bance

"Vždycky je všecko nakonec jinak. Já to tak vnímám a nedělám dlouhé plány," shrnula svou hlavní myšlenku Petra. Kdysi měla pocit, že má svůj profesní život jasně nalajnovaný jako letuška. Když se jí po dvou letech lítání rodinná přítelkyně ptala: "Peťo co budeš dělat, až budeš starší a už nebudeš moci létat", odpověděla, že je to úplně jasné. Bude přece školit letušky. Pak život vše změnil, když letectví přestalo být perspektivní a přišla i negativní zdravotní zkušenost. "Najednou člověk pochopí, že některé věci jsou jedno, důležitých jich je jen pár. A to, že je nakonec vždy všechno jinak, je dobře, protože všechno stojí za to zkusit," uvedla Petra.

 

Karolina Helebrantová, šéfka federálního právního týmu pro komerční záležitosti v T–Mobilu

"Chtěla jsem předat poznatek, že i když je člověk v jedné firmě dlouho, neznamená to, že zakrní, nemá šanci se rozvíjet a nepozná hodně nových věcí. Práce v korporátu je pestrá, zajímavá a neustále se vyvíjí," uvedla Karolina, která kdysi ve firmě začínala už za studií v archivu smluv a postupně se vypracovala do vedoucí pozice.

 

Livia Diosi, právnička v UniCredit Bank

"Já jsem moc ráda za to, že jsme takový smíšený tým a je skvělé, že se vzájemně inspirujeme. Mladší přinášejí energii a nadšení měnit svět, starší přidávají zkušenosti. Chci podpořit každého mladého zájemce, práce podnikového právníka určitě má smysl," promovala diverzitu Livia.

 

Hana Botová, vedoucí zahraničního právního oddělení pojišťovny D.A.S.

"Moje hlavní myšlenka, kterou jsem tu chtěla sdělit, zní: nebojte se udělat chybu," uvedla Hana. Tuto radu dává všem kandidátům na přijímacím pohovoru nebo novým kolegům. Doplňuje ji vysvětlením, že pokud se člověk chyby dopustí, vždy existuje způsob nápravy, a podruhé už obvykle stejnou chybu neudělá. Ale kdo se bojí, je paralyzovaný, což nikdy není dobré. "Když se někdo nebojí udělat chybu nebo něco pokazit, získává zkušenosti," zdůraznila Hana Botová. 

 

Tereza Rychtaříková, šéfka právního oddělení Vodafonu

Tereza měla na srdci zejména tři věci: Za prvé přes všechno, co se v korporacích děje, tam chodí ráda. Za druhé má ráda lidi, s nimiž pracuje, a naplňuje ji to. Za třetí apelovala na ženy: "my obzvlášť si nevěříme, nechceme dělat chyby. Můj vzkaz, který se snažím předávat, je: věřme si".


Související články:



bottom of page