top of page

Jaký je život firemního právníka? Interní klient nikdy nezmizí, ale může být skvělým partnerem

Pokud má advokát klienta, s nímž se těžko pracuje, může doufat, že ten příští bude lepší. Podnikový právník si vybral jednou provždy. Klienta má jasně určeného a neměnného, kterému se navíc nedají počítat hodiny. Někdy z toho plynou náročné a vypjaté debaty, protože jako nezmizí klient, nezmizí ani právní oddělení se svými stanovisky. Na druhé straně může být tato konstelace skvělá. Pokud je interní klient ochoten naslouchat a chápe, že mu chce právník pomoci, pak jsou oba na stejné lodi a napínají plachty ke stejnému cíli, což je radost. Nejen to zaznělo při debatě Právnická kariéra v korporátu, která se uskutečnila v rámci projektu #PRVNÍCH100LET.


Lenka Slavíková z ČEZ, Tereza Rychtaříková z Vodafonu, Karolína Helebrantová z T-Mobilu, Hana Botová z D.A.S., Livia Diosi z UniCredit Bank a Petra Bernklau z Komerční banky.

O své zkušenosti se na akci v pražském sídle společnosti D.A.S. podělily Lenka Slavíková z ČEZ, Tereza Rychtaříková z Vodafonu, Karolína Helebrantová z T-Mobilu, Hana Botová z D.A.S., Livia Diosi z UniCredit Bank a Petra Bernklau z Komerční banky. Potvrdilo se očekávatelné: když se sejdou úspěšné právničky reprezentující zvučná firemní jména, vzejde z toho spousta zajímavých postřehů.

 

Například ten, že právníci ve firmách přicházejí se svým stanoviskem na řadu bohužel často až jako poslední, ačkoli opačně je to efektivnější. "Pokud se nám podaří dostat se na začátek řetězce a ovlivňovat, kam vývoj povede, funguje to mnohem lépe," uvedla Tereza Rychtaříková z Vodafonu. Naopak pokud přijdou kolegové s hotovou věcí, kterou chtějí jen na závěr právně prověřit, bývá z toho podle Petry Bernklau z Komerční banky nepříjemné překvapení na obou stranách. "Tam, kde kolegové pochopili, že nám svůj záměr ukážou jako prvním, je obvykle cesta k cíli podstatně kratší," dodala.

 

Občas se ale firemní právničky střetnou s tím, že jim interní klient nevěří. Přijde si pro právní stanovisko, a když dostane odpověď, kterou nečekal nebo nechtěl slyšet, požaduje vyjádření externí kanceláře. "To bývá frustrující," přiznala Karolína Helebrantová z T-Mobilu.

Někdy ale o externí pomoc požádají naopak sama právní oddělení firem. Důvodem může být rozrůstající se agenda, na kterou aktuálně nezbývá kapacita, nebo třeba specifické případy, pro které nemá smysl trvale držet know-how. Externí právníci pak představují záchranné tlačítko, které má ale řadu omezení. Firemní právní tým si totiž obvykle nemůže dovolit nějakou agendu jen outsorcovat a nemít o ní bližší povědomí.

 

"V našem oddělení jsme specializovaní na úvěry. Někdy nám pomáhá platforma České bankovní asociace a někdy využíváme expertní poradenství pro zahraničními případy," přiblížila Livia Diosi z UniCredit Bank. Zahraniční právní tým D.A.S., který pomáhá klientům s případy v cizině, zase advokáty pověřuje zastupováním v trestních případech. "Jinak je pro nás ale lepší nastudovat si zahraniční právní úpravu. V řadě věcí máme více zkušeností než advokátní kanceláře," řekla Hana Botová.

 

Přítomné dámy také smetly někdejší představu, že být podnikovým právníkem je vcelku pohodová práce. "Já jsem pracovala v mezinárodní advokátní kanceláři a myslela jsem si, že tam pracujeme pod vysokým tlakem, ale ve srovnání s náporem různorodé agendy v ČEZ, se na to již dívám jinak. I pozice podnikového právníka, zejména pak v manažerské roli, může být extrémně orientována na výkon," uvedla Lenka Slavíková.

 

Náročné zadání může zvládnout jen výkonný a efektivní tým. Z vyjádření panelistek vyplynulo, že se určitě nezříkají juniorů, kteří sice nemají zkušenosti, ale které si lze na druhé straně vychovat a formovat je. Obvyklý je vesměs také mix ambicióznějších kolegů, kteří chtějí zkoušet nové agendy a rozvíjet se, a těch, kteří se spíše rádi drží svého kopyta. Obě skupiny totiž mají svou nezastupitelnou roli a diverzita zkrátka funguje ve všech směrech.


Práce podnikového právníka nebývá prvořadě o velké kariéře, ale korporace často nabízejí široké možnosti, pokud jde osobní rozvoj, odborné vzdělávání nebo rotaci agend. I na první pohled úzká a stálá agenda navíc získává na pestrosti s tím, jak se mění okolní právní prostředí. "O kariérním růstu moc mluvit nejde. Byla jsem šéfka jednoho z týmů, teď jsem opět řadová právnička. Určitě ale nemám pocit, že bych stagnovala," vystihla to Petra Bernklau z Komerční banky.

 

O tom, že tahle profese umí člověka vtáhnout, svědčí i stabilita firemních právních týmů. Zmiňovaly ji prakticky všechny účastnice debaty Právnická kariéra v korporátu.

 

Související články:


bottom of page