top of page

Přihlásím se do sboru a rozjedu diskotéku pro starší a pokročilé, plánuje Věra Jourová

Dvě funkční období ve vrcholném orgánu Evropské unie představují ohromné vypětí. Česká místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová přiznává, že po deseti letech už je unavená. Důvodem je podle ní i to, že jde do své práce s emocemi a občas se i rozčiluje, když věci nejdou tak, jak mají. "Zajímavé je, že ono se těch politiků zase tolik nerozčiluje. Zdá se mi, že jim na tom mnohdy vůbec nezáleží. Mě ale strašně vadí, když se dělá politika kvůli egu a ne kvůli lidem," řekla českým právničkám a manažerkám, které zavítaly do centrály Evropské komise s projektem #PRVNÍCH100LET.


Aby člověk vydržel pracovní nápor a stres, musí umět odpočívat. Věra Jourová má ve zvyku chodit kilometry po Bruselu se sluchátky v uších a poslouchat zejména podcasty. Je to ale časově náročné, a jelikož je v poslední době hodně na cestách, na vycházky se v podstatě nedostane. Ráda si také oddechne u starých českých filmových detektivek. Specifickým relaxem jsou pak cesty za rodinou do Třebíče, kde už má pět vnoučat. "Mám z nich obrovskou radost, ale je to také dřina, jen jiného rázu, takže když z Třebíče odjíždím, říkám, že si jedu odpočinout do Bruselu," přiznala s nadsázkou Věra Jourová.


Celkově jí práce v Bruselu připomíná dobu, kdy měla malé děti, a také se nemohla do ničeho jiného pořádně pustit, protože nikdy dopředu nevěděla, jak bude vytížená a co ještě zvládne. O to více spřádá plány, co všechno bude dělat, až skončí na podzim její mandát, a ona se vrátí do Česka. Pořídí si abonentku do pražského Rudolfina, přihlásí se do sboru, načte si architekta Zdeňka Lukeše a bude chodit po Praze a obdivovat její stavby. Také má v plánu založit klub čtenářů a v Třebíči rozjet diskotéku pro starší a pokročilé. "Strašně se na to těším," říká nejvýše postavená Češka současnosti.

 

 Související články:


bottom of page