top of page

Téma právního státu je v Evropě čím dál aktuálnější, říká eurokomisařka Věra Jourová

Nic na světě není samozřejmé, ani existence právního státu v zemích Evropské unie. Nejde jen o léta hojně probírané a medializované Maďarsko nebo nedávno Polsko či aktuálně Slovensko. Do křížku s evropským právem se dostávají i další evropské země. "Měli jsme problémy na Maltě, v Itálii, v Chorvatsku. V současnosti řeším Španělsko, kde se stala velmi zpolitizovanou tamní justiční rada, která vybírá soudce," řekla českým právničkám a manažerkám při jejich návštěvě v Bruselu místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Obrana právního státu podle ní v poslední době v Evropě nabývá stále více na významu.


Tato citlivá agenda je podstatnou částí portfolia české eurokomisařky, která ze své pozice koordinuje činnost komisaře pro justici a komisařky pro rovnost. "Ve chvíli, kdy to nějakém státě nefunguje, musíme neustále sledovat, zda a v čem se odchyluje od evropského práva. A když zjistíme odchylku, spouštíme takzvaná řízení o porušení právních předpisů , která můžou vyústit až u evropského soudu," uvedla Jourová. Za dobu svého desetiletého působení v komisi spustila kolem dvou desítek procedur pro porušení práva v oblasti právního států a ani jednou neprohrála následnou soudní při. "Vždy jsme vycházeli z velice precizní právní analýzy, protože nesmíme vystřelit bez jistoty, že právně vše sedí a že si to obhájíme," uvedla Věra Jourová. 


Každopádně jde podle ní vždy o ožehavou záležitost, kdy jedni si stěžují, že Evropská komise zasahuje do záležitostí suverénního státu, a druzí Bruselu lají, že by měl být naopak daleko aktivnější. "Jenže ti, co křičí, že bychom neměli dělat nic, zpravidla zapomínají na to, že soudci v členských státech aplikují mimo jiné evropské právo. Proto nám tak záleží na tom, aby byli nezávislí, a nemohl si na ně došlápnout zvolený politik, který má pocit, že vítěz bere všechno," řekla Věra Jourová.


Vedle právního státu patří do unijní justiční agendy například trestní právo a v rámci něj evropský prokurátor, evropský zatykač, harmonizace práv obětí trestných činů a harmonizace právní pomoci zejména v trestních řízeních. Dále jsou to celoevropská pravidla pro firmy nebo třeba spotřebitelská politika typu harmonizace smluvního práva pro online obchody. "V tom právním portfoliu se hodně zabýváte odstraněním bariér pro přeshraniční pohyb, ať už firem, zboží nebo lidí," shrnula Jourová. Další zásadní agendou jsou pak lidská práva, nediskriminace, rovnost menšin. "Hodně velký balík věcí mi přibyl s rozvojem digitálních technologií, kdy můj úkol je zajistit, že se v digitálním věku a věku umělé inteligence nerozpustí a nestanou nadbytečnými individuální práva lidí," uvedla česká eurokomisařka. Zároveň dodala, že její náplní je dostat do evropské digitální legislativy taková pravidla, aby ze světa sociálních sítí a internetu nezmizel princip zločinu a trestu.Samostatnou kapitolou je pak boj s dezinformacemi, kde je opět potřeba pracovat v rukavičkách, aby nepřišla zkrátka svoboda projevu. Hlavním cílem EU je, aby digitální hráči více investovali do ověřování faktů a platili za to profesionály. "Tady máme velké rezervy," posteskla si Věra Jourová.


Za jeden z největších úspěchů svého působení v Evropské komisi považuje zákon o svobodě médií. K němu se dnes kdekdo dovolává, zatímco ještě před dvěma lety sváděla česká eurokomisařka těžký boj o to, zda má Evropa takový zákon vůbec mít. Přetřásaly se obavy, že to bude konec svobody médií a cenzura. "Celou dobu vysvětluji, že připravujeme pravidla, aby média měla prostor, ale neorganizujeme je ani jim nenařizujeme nic, pokud jde o jejich vnitřní fungování," zdůraznila.


Otevřeně také řekla, že je při své práci "ve výrobně opravdu velkých přátel a velkých nepřátel", protože její portfolio se silně dotýká základních hodnot evropské společnosti a je tedy asi nejvíce kontroverzní ze všech. "Vy se musíte nejdřív sami vysvléct do negližé a podívat se do vlastní duše, jak to s těmi hodnotami máte," přiblížila svůj pohled Jourová.


Pak má podle ní před sebou člověk volbu, jestli bude přizpůsobovat své projevy a postoje publiku, protože zkrátka jde o témata, která v sobě nesou kulturní války a hodnotové otázky, které ne každému voní. Nebo si řekne: jsem to já, mám tento názor, vážím si své vlastní autenticity, a tak vždy říkám prostě to, co si o těchto otázkách myslím. "Mě přijde správné jít s kůží na trh a v zásadě si obhájit svoje názory. Takové dilema samozřejmě nemusí řešit ten, kdo má na starosti třeba finanční věci nebo rybolov," uvedla Věra Jourová.


Související články:


bottom of page