top of page

Právničky v centrále Evropské komise

"Setkání viceprezidentky Jourové s českými právničkami", avizovala ve středu odpoledne obrazovka před sálem v jedenáctém patře paláce Berlaymont v Bruselu. Skupina českých expertek a manažerek zavítala s projekty #PRVNÍCH100LET a #FinŽeny do sídla Evropské komise. Hostitelkou byla česká eurokomisařka Věra Jourová.


Věra Jourová #prvních100let Brusel

Na odpoledním programu návštěvy byly tři debaty, které daly nahlédnout zejména do právní stránky bruselského dění. Práci právní služby Evropské komise přišla představit její klíčová představitelka Yona Marinová. Bývaly doby, kdy měl tento orgán, na nějž komise spolehá ve všech právních otázkách, tři zaměstnance. Dnes je jich kolem tří set, protože agenda se enormně rozrostla, a do kompetence právní služby spadá nejen posuzování legislativních návrhů a rozhodnutí, ale i zastupování komise ve sporech nebo třeba posuzování implementace unijních právních počinů ve členských státech.


Svou právní službu má ale i Evropský parlament a Evropská rada. Druhou jmenovanou představila Andrea Westerhof Lofflerová a bylo to nesmírně zajímavé vyprávění, protože tato česká právnička už pro Evropskou radu pracuje 20 let. Šlo tak do značné míry o pozoruhodný osobní příběh i spoustu vhledů do fungování vrcholných orgánů Evropské unie. Žena, která o tomto tématu ví opravdu hodně z osobní zkušenosti, mimo jiné prohlásila, že neexistuje nic jako "bruselský diktát".


Vrcholem pak byla debata se samotnou eurokomisařkou Věrou Jourovou, která už má v jedné z nejvyšších evropských funkcí za sebou bezmála deset let. Ač se to jen ze suchého názvu agend nemusí zdát, na starosti už toho měla a má opravdu hodně. Své současné portfolio označila za velmi kontroverzní, protože se silně dotýká přístupu k civilizačním hodnotám. A ty jsou dnes více než dříve brány v potaz. Věra Jourová s velkou otevřeností líčila, jak o své práci přemýšlí, z čeho vychází, s čím se potýká, ale i jak relaxuje. Například přiznala, že její agenda vyžaduje, aby člověk nejdříve "vysvlékl do negližé" a vyzpovídal sám sebe, jak to se základními hodnotami má. S nadsázkou si posteskla, že prvního půl roku se v Bruselu jen učíte význam všech používaných zkratek. A také se svěřila, že jejím oblíbeným způsobem relaxace jsou staré české filmové detektivky.


Související články:



bottom of page