top of page

Říct, že jste exekutor, není lehké. Jako firemní právník zase můžete být dál od lidských osudů

Některé právnické profese mají blíže k lidem, jiné mají jistější byznys a další nabízejí velkou flexibilitu. Zajímavé je, jak se vidí navzájem. Odpovědi na tuto otázku přinesla unikátní diskuze osmi představitelek čtyř právnických profesí, která se uskutečnila během Noci fakulty na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.


Tak například advokáti nemají zaručený plat, musí si sehnat klienta a zkasírovat jej. Naproti tomu notáři i exekutoři mají svůj tarif a podnikové právníky odměňuje jejich firma, uvedla přítomná zástupkyně České advokátní komory Monika Novotná. Její kolegyně Lucie D. Bányaiová nabídla svůj pohled na negativní stránky dalších právnických profesí. "U notářů a exekutorů se velká část práce točí kolem lidské mizérie, což může být deprimující," řekla. Podnikoví právníci jsou zase svým způsobem uzamčeni v jednom oboru, klient je stále stejný a následkem může být určitá monotónnost, dodala.


Podnikové právničky jí do jisté míry daly za pravdu: "Fungujeme od rána do večera pro korporaci, díváme se na její plány a vize. Možná nás to do jisté míry ochuzuje. Vnímám to tak, že kolegyně z jiných oborů mají blíže k lidským příběhům, životům a osudům," zhodnotila Klára Novotná z Unie podnikových právníků. Její partnerka v dvojici zastupující tento stav Ivana Fára dříve působila jako advokátka, takže mohla mluvit z osobní zkušenosti. Na advokacii jí nesedělo rozepisování hodin vlastní práce na klienty kvůli fakturaci a také neustálé shánění zakázek. Sama tato činnost pro ni nebyla takový problém, spíše jí vadilo, že si s řadou klientů vybudovala kamarádský vztah a pak se jí obtížně hledalo rozhraní mezi kamarádstvím a profesí. Ivana Fára také přiznala, že se raději právnicky věnuje neživým věcem, než aby musela řešit lidské strasti, které mají na bedrech notáři či exekutoři. "Já bych pořád brečela," prohlásila.


Exekutoři podle Venduly Flajšhansové z Exekutorské komory ČR závidí ostatním profesím společenskou prestiž. "Když máte někde říct, že jste soudní exekutor, jde to těžce," přiznala na rovinu. Výhodu vidí i penzu práce, které mají další právnické obory jisté. Na druhé straně exekutoři mají poměrně nezávislé postavení a mohou si organizovat svůj čas, což například podnikový právníci asi úplně nemohou, porovnala prezidenta Exekutorské komory Pavla Fučíková.


"Každý chleba je o dvou kůrkách," začala své hodnocení rovněž prezidentka, tentokrát pražské notářské komory, Šárka Novotná. Dědická řízení jsou podle ní sice jistá, ale zároveň se jich nelze zříct, protože jsou dána soudem. "Mnohdy jsou to tak komplikované případy, že bychom je raději nedělali," uvedla. V jiných záležitostech si podle ní notáři vybrat mohou, podobně jako advokáti. Její kolegyně z oboru Daniela Anderson to vidí tak, že nevýhody ostatních profesí jsou hodně subjektivní. Nicméně advokát musí zastupovat jednoho klienta a takzvaně za něj kopat, zatímco notář je vždy nestranný. Exekutoři mají podle ní nevděčnou ale nezastupitelnou úlohu kvůli vymahatelnosti práva a podnikoví právníci dělají poněkud odlidštěné právo, protože neřeší konkrétní lidské životy.

bottom of page