top of page

Vypnout je těžké, ale nezbytné, shodují se Aneta Disman, Paulína Macháčová a Veronika Bočanová

Jakou roli v advokátní praxi hraje moment překvapení? Kolik času je třeba věnovat své specializaci? A na co se má připravit nastupující generace expertek a expertů v oblasti nemovitostního nebo rodinného práva? Nejen o tom si do živého streamu Právničky Live přišly popovídat Aneta Disman z pražské kanceláře Clifford Chance, Paulína Macháčová z Aegis Law a také vedoucí advokátka Havel & Partners Veronika Bočanová.


Aneta Disman z pražské kanceláře Clifford Chance, Paulína Macháčová z Aegis Law a také vedoucí advokátka Havel & Partners Veronika Bočanová.

Úvodním tématem debaty byly překvapivé situace, na které mohou advokátky při výkonu svých specializací narazit. Aneta Disman, která se ve své praxi zaměřuje na investice, divestice a správu aktiv v oblasti nemovitostí a stavebnictví, přiznává, že překvapení sice jsou zpestřením, ale preferuje spíše standardní průběh řešení zakázek. „Speciálně v developmentu se objevují překvapivá rozhodnutí ze strany správních úřadů, kdy pak musíme řešit zapeklité situace,“ říká Aneta Disman.

 

Paulína Macháčová se díky své specializaci, jíž jsou soudní spory a fúze a akvizice, s překvapivými situacemi setkává často. Zejména právě v soudních síních. „Opravdu často nevíte, co vás čeká. Je tam důležitý lidský faktor, jak u protistrany, tak u soudce. Před každým jednáním mám stále velký respekt,“ prozrazuje advokátka.

 

Z povahy specializace Veroniky Bočanové, tedy rodinného a pracovního práva, vyplývá, že ani ona často nevychází z údivu právě v soudních síních. „Před každým jednáním si připadám jako před zkouškou. I když soudce znám, netuším, jak přistoupí zrovna k danému konkrétnímu případu. Předvídatelnost soudního rozhodování bych si upřímně přála, ale je to zřejmě naprosto nedostižná meta,“ říká s pobavením. Dodává, že na určitou dávku nejistoty spojenou s advokacií se dá zvyknout, ale „otupit natolik, aby se to člověka vůbec nedotklo, možné není“.

 

Krutá profesionální deformace

Tento přísun neobvyklých situací má i své výhody. Jelikož vyvolává potřebu reakce, nutí advokátky k určité ostražitosti a zároveň flexibilitě. Nemusí přitom jít o šokující novinky. „Klienti se mění, přístup se mění, člověk se musí koncentrovat, sebevzdělávat, sledovat změny v předpisech, jako v našem případě teď třeba stavební zákon. Stále je potřeba být v pozoru,“ dodává Aneta Disman.


Je možné odcházet z kanceláře s čistou hlavou, nebo pracovní záležitosti prorůstají i do osobního času advokátek? Do jisté míry záleží právě na specializaci. Veronika Bočanová považuje odpočinek od agendy zejména rodinného práva nejen za možný, ale dokonce za nutný. „Profesionální deformace je krutá věc. Je potřeba si vyčistit hlavu a každý na to asi má svoje prostředky, o kterých ví, že fungují,“ přidává svou zkušenost. Zároveň však dodává, že pokud chce být advokát expertem, musí danou oblastí opravdu žít.

 

Paulína Macháčová přiznává, že „vypnout“ je nezbytné, ale někdy také těžké a ne vždy se jí to podaří. „Minulý rok se mi při běhu Jizerské padesátky povedlo vymyslet moc krásnou argumentaci pro jeden spor,“ dává úsměvný příklad, jak relax přinesl trochu jiný výsledek, než měl.

 

Stres i adrenalin

Pokud by měly představit nastupující generaci advokátek pozitiva a negativa svých specializací, mají dámy celkem jasno: Připravte se na stres. „Oblast práva, kterou dělám, tedy soudní spory i transakce, jsou hodně živé a stresující. Zvládat ten stres je určitě náročné. Pěkné ale je, že je to pestré a nuda nehrozí. Je tam adrenalin a dobrý pocit, když vše dobře dopadne,“ poodhaluje Paulína Macháčová. Pro Veroniku Bočanovou je naplňující pohled na spokojeného klienta. „Fakt, že pomáháte konkrétnímu člověku v nezvladatelné situaci, jak to v rodinných sporech často bývá, přináší skvělý pocit. S tím je spojeno ale i negativum této specializace, totiž že na sebe přebíráte část břemene toho cizího problému či osudu,“ říká advokátka.

 

Svět realit je stále spíše mužskou doménou, a to nejen v souvislosti s legislativou. Proto Aneta Disman danou oblast považuje za vhodné prostředí pro ženy, protože tam mají spíše příležitost vyniknout. „Když půjdete na jednání o nemovitostní transakci, žen je tam skutečně málo, takže tam žena vnáší jinou energii a emoci, což považuji za výhodu. Jinak transakce nelze doporučit někomu, kdo touží po flexibilitě, protože je to časově hodně náročná práce,“ uzavírá Aneta Disman.

 

 

Která aktuální témata hýbou oblastmi práva, na něž se diskutérky specializují? Co si představit pod termínem „advokacie s lidskou tváří“? A proč by se advokátní praxe neměla brát osobně? Sledujte video!



 

bottom of page