top of page

V rámci koncipientury je důležité zkusit si více oblastí práva. Získáte komplexnější pohled

Jsou mladé, nadšené do své práce a nebojí se říct nahlas svůj názor. Klára Veverková, advokátka v Deloitte Legal, Daniela Chvátalová, advokátní koncipientka z kanceláře bnt Attorneys CEE a Kristina Kůdelíková, advokátní koncipientka z kanceláře Bird & Bird se sešly ve studiu při příležitosti druhého živého streamu Právničky Live!, aby hovořily o svých nabytých zkušenostech ze studií i koncipientury.


Jedno z důležitých témat rozhovoru bylo zaměření na konkrétní praxi. Je lepší se zaměřit na jednu oblast a specializovat se nebo si během koncipientury spíše vyzkoušet víc oblastí práva? Klára Veverková na to má jako advokátka jasný názor. Uvítala jsem, že jsem si v rámci kanceláře mohla zkusit více oblastí. Díky tomu dokážete klientovi poskytnout daleko komplexnější pohled na danou věc.” A jaký názor na to mají Kristýna Kůdelíková s Danielou Chvátalovou?


Daniela souhlasí s Klárou, že je dobré si vyzkoušet více oblastí a z nabytých zkušeností si pak vybrat svou specializaci. Je důležité, aby si koncipient našel, co ho baví a co mu jde. A za druhé aby složil advokátní zkoušky, které tu generální schopnost testují,” vysvětluje Daniela s tím, že ale i sleduje, že se stává trendem specializace a kumulování lidí na jedno určité téma. Podobný názor ohledně specializace sleduje i Kristina.


Všechny tři právničky mají jedno společné, a to studium práv na Masarykově univerzitě v Brně. Jak hodnotí kombinaci studia a praxe? Jaký si nastavily balanc? Se dvěma postřehy přišla do debaty Kristýna. V Brně si uvědomují důležitost praxe při škole. Já jsem pro úspěšné dokončení školy musela absolvovat dvě praxe z dvou různých oborů,” říká a jako druhý bod zmiňuje brzké zapojení do praxe. Začínala jsem s praxí již v prvním ročníku a nebyla jsem rozhodně první. Vím, že u starších generací se začínalo s praxí později. A tím je možná naše generace vybavena lépe analytickými dovednostmi,” doplňuje Kristina.


Proč si vybraly právě advokacii? Cítí v kancelářích, že jsou jejich názory slyšeny? A jak vnímají svůj přístup k práci v porovnání s nastupující generací Z? I o tom všem si povídaly ve studiu Klára Veverková, Daniela Chvátalová a Kristýna Kůdelíková. Celý rozhovor si můžete pustit na odkazu zde.

bottom of page