top of page

Svět se závratně mění. Naučte se rychle reagovat, radí Jana Sedláková a Jana Hladká Zilvarová

Co platí dnes, už za dva dny platit nemusí. Nepřetržitá změna je nová norma a umět se s ní popasovat je zásadní pro to, aby člověk obstál. Tak zní jedna z rad, které si mohli odnést juniorní právníci z panelu, v němž se na akci projektu #PRVNICH100LET sešly Jana Sedláková ze SEDLAKOVA LEGAL a Jana Hladká Zilvarová ze Z/C/H Legal.


"Mladí lidé by si měli uvědomit, že svět se mění pekelnou rychlostí. Budete na to potřebovat velice rychle reagovat. Je to jedna z nejdůležitějších schopností, kterou si musíte osvojit," řekla auditoriu Jana Hladká Zilvarová. Jako příklad uvedla umělou inteligenci, konkrétně variantu ChatGPT, kterou ještě před rokem prakticky nikdo neznal, a dnes ji téměř běžně využíváme v práci. Podotkla také, že pomyslný "střed světa" přestává být Evropa a Amerika. Stále více expertů na geopolitiku ho už dnes vidí v Asii. "Doporučila bych vám, abyste odjeli na stáž do Singapuru či Malajsie, protože tam to jede úplně jiným tempem," uvedla.


V kanceláři Sedlakova Legal se hodně soustředí na moderní technologie, protože právě ony ukazují trendy budoucnosti. "Občas si říkám: sakra, tento vývoj právo dožene ve chvíli, kdy už bude úplně jedno, že ho dohnalo," ilustrovala překotnost současného pokroku Jana Sedláková. Ale dodala, že nejen právníci mohou a musí pracovat na odolnosti vůči změnám a schopnosti nenechat se vykolejit tím, že něco už není, jako to bývalo.


Obě dámy podtrhly i další důležitou radu, která během celé akce zazněla vícekrát: najděte si práci, která vás bude bavit. "Ve chvíli, kdy vás to baví, už to ani není práce. Jeden citát říká zhruba toto: dělejte to, co milujete, a už nebudete muset pracovat ani jeden den v životě," uvedla Jana Sedláková. Doplnila, že to nemusí být nutně tak, že práce člověka baví každý den, protože ani v manželství ho to většinou nebaví každý den, a přesto je to láska. Sama se prý rozhodla, že bude dělat jen to, co jí baví, a dostává velmi pozitivní ohlasy. "Když ke všemu – klientovi, službě, týmu – přistupujete s vášní, ono se vám to vrátí," přiblížila vlastní zkušenost.


Stejně to vidí Jana Hladká Zilvarová, která zároveň doporučuje zkoušet různé věci. Sama od 15 let až do konce studia práv brigádničila jako servírka v rodinné hospodě, dělala to s vášní a později ocenila, jak ji to naučilo jednat s lidmi. Když pak nastoupila do advokátní kanceláře, neměla na stole ani počítač, jen diktafon a asistentku. Asistentka mluvené slovo z diktafonu přepisovala, jenže přepis nešlo upravovat třeba desetkrát, jak to dělala Jana. Norma byla opravovat nejvýše třikrát, což ji přinutilo zlepšit se v diktování a lépe formulovat myšlenky. "Mimochodem tahle schopnost bude velmi důležitá ve spojitosti s využitím umělé inteligence," podotkla. A přítomným poradila, aby neváhali pouštět se i do věcí, které s právem nemají spojitost, protože nikdy nevědí, kdy se jim to bude hodit.


Jana Sedláková se teď ve své kanceláři hodně zaměřuje právě na schopnosti, které s její profesí přímo nesouvisí. "Za osm let už jsme docela zvládli právo jako obor, máme odborníky na spoustu oblastí, které děláme. Dnes existuje spousta zdrojů, konferencí, knih. Ale chybělo mi, aby se každý u nás v kanceláři se cítil dobře, aby každý našel svoje místo," vyznala se Sedláková. Určitým spouštěčem byla podle ní loňská zkušenost, kdy jeden z kolegů velmi toužil mít vlastní tým. Ona se ho neptala, proč po tom touží, ani nezkoumala, jestli má k vedení vlohy, a tým se mu začal stavět. Posléze se ale ukázalo, že to byl omyl. Dotyčný je totiž špičkový advokát, ale bohužel už ne tak skvělý lídr týmu. "To u nás spustilo chuť vrtat se nejen v tom, pro co má kdo vlohy jako právník, ale i v tom, pro co má kdo vlohy jako člověk. Snažíme se, nejen ať si každý najde specializaci, ale ať si najde i svou osobní cestu," uvedla Jana Sedláková.


Debatu pak uzavřela radou ani ne tak profesní, jako spíše životní druhá z účastnic panelu. "Netrapte se věcmi, kterými se trápit nemusíte," řekla Jana Hladká Zilvarová. A připojila osobní příklad: není doktorka práv, a ač jí to rodiče často předhazovali, nikdy si to nebrala k srdci, protože pro ni samotnou to nebylo důležité.


bottom of page