top of page

Snažíme se rozvíjet mladé právníky. Je důležité uvědomit si, jaké právo emočně zvládnou

Monika Novotná, Jana Hladká Zilvarová, Sylvie Sobolová a Hana Gawlasová debatovaly v rámci živého streamu Právničky LIVE! nejen o jejich vztahu k advokacii. Na moderátorské křeslo tentokrát usedla Monika Novotná, advokátka v kanceláři Rödl & Partner a také místopředsedkyně České advokátní komory. S dalšími třemi úspěšnými kolegyněmi si povídala o tom, co mají na advokacii rády a kdy jim naopak jejich profese nedělá dobře? Proč se zaměřily právě na byznysovou advokacii a jaký vzkaz mají pro mladší kolegyně a kolegy?

Pokud najdete práci, která vás baví a naplňuje, máte vyhráno. Proč se tedy právě advokacie stala pro všechny čtyři právničky tou správnou volbou? Jana Hladká Zilvarová, vedoucí partnerka Z/C/H Legal se na rozhovor řádně připravila a udělala si mezi svými kolegy průzkum. Podle něj jdou do advokacie velmi zajímaví a inspirativní lidé, kteří jsou sami k sobě nároční.


Sylvie Sobolová, partnerka Kocián Šolc Balaštík a Hana Gawlasová, partnerka Deloitte Legal se na začátku své dráhy rozhodovaly mezi dvěma karierními cestami. Když ale zakusily kouzlo advokacie, věděly, že jdou správným směrem. Na konci studia jsem se rozhodovala mezi soudem a advokacií. Ale na poslední chvíli u mě zvítězila chuť cestovat a mít větší možnost aplikovat evropské a mezinárodní právo,” uvádí Sylvie. Hana po celou dobu studia práv pracovala v médiích. Rodině ale slíbila, že práci v advokátní kanceláři alespoň zkusí. Přihlásila jsem se na několik výběrových řízení do advokátních kanceláří jako koncipientka. U jedné kanceláře to vyšlo. Když jsem tam přišla první den, zjistila jsem, že práce je neuvěřitelně naplňující,” doplňuje Hana.


Všechny ženy, které se u rozhovoru sešly, se věnují byznysové advokacii. Vědí, že jsou v této oblasti silné a jiný obor by jim nesednul tak dobře. Byznysová advokacie je pro mne úlevná a tím pádem i ta správná pro mou osobu,” uvádí sama moderátorka Monika s tím, že rodinné kauzy prožívala spolu se svými klientkami. A to nešlo.


Právě k uvědomění si silných a slabých stránek vyzvala v rámci rozhovoru Jana mladší kolegyně a kolegy. Pokuste si, co nejdříve na začátku kariéry uvědomit, co jste a nejste schopni emočně zvládat.” Hana tuto myšlenku doplňuje. Rolí partnerů kanceláří je, aby podporovali mladé kolegy v jejich rozvoji.”


V čem může být advokacie někdy náročná? Jakým způsobem se posunul styl práce právniček s dětmi ? A jak pracovat s nastavením homeoffice po covidu? I o tom mluvily Monika Novotná, Jana Hladká Zilvarová, Sylvie Sobolová a Hana Gawlasová v rozhovoru, který můžete sledovat na odkazu zde.



bottom of page