top of page

Rada pro kariérní posun? Odvádějte kvalitní práci a komunikujte o svých plánech a očekáváních

V rámci třetího živého streamu Právničky Live! se za mikrofon posadily dvě elitní byznysové právničky. Eva Svobodová, partnerka advokátní kanceláře White & Case a Květa Vojtová, Group head ofM&A and Transaction Legal ve společnosti CTP Invest. V rozhovoru rozebraly například téma podpory mladších kolegů v rámci profesního vývoje, umění sebeprezentace i uvědomění si vlastní hodnot.


Obě právničky se profesně znají již řadu let. Seznámily se na transakci, během které byla společnost CTP Invest listovaná na Amsterdamské burze. “Eva vedla celou transakci a jednoznačně prokázala, že je jeden z výborných lídrů,” uvedla Květa. A Eva doplnila i chválu na svou kolegyni. Květa si zaslouží být mezi právní elitou a mezi top právničkami této země,” uvedla.


Obě expertky se s naprostou jistotou označují navzájem za elitní byznysové právničky. Umí ale pochválit i samy sebe? Ženy obecně mají problém samy sebe vychvalovat, ale když se podívám na fakta, tak si dnes už můžu říct, že patřím mezi elitní byznysové právničky,” uvádí s pokorou Eva.


Obě právničky mají dlouholeté profesní zkušenosti a jejich rady by jistě ocenily mnohé mladší kolegyně, které kráčejí v podobných šlépějích a rády by se profesně posunuly dále. Jak by vypadal takový návod od Květy a Evy? Je to souhra dvou podmínek - dlouhodobě vynikající práce a odvahy říci si o novou příležitost,” uvádí Květa. Eva s ní souhlasí a ještě rozvíjí onu odvahu v komunikaci. „Je třeba o věcech začít komunikovat. Ale zároveň nečekat, že něco řeknu a stane se to hned zítra. Postupně na tom pracujte a seznamujte ostatní se svými plány, očekáváními. Tak, aby nebyli překvapení a měli čas váš postoj zpracovat,” vysvětluje Eva s tím, že rčení “Sedávej panenko v koutě, najdou tě”, rozhodně neplatí.


Sebeprezentace je podle Evy i Květy další důležitou složkou v rámci kariéry, hned za kvalitně vykonávanou prací. Podle Květy se dá tato schopnost naučit s přibývajícími lety a zkušenostmi. Vedení ve firmách by mělo podporovat své mladší kolegy a chovat se k nim tak, jak by oni sami chtěli, aby se k nim choval jejich šéf,” říká Květa. Eva ji v tom doplňuje. Juniorní kolegové nejvíc ocení, když ten, kdo vede nějakou transakci, o nich hezky promluví vůči klientovi a vůči ostatním kolegům,” vysvětluje Eva, jaká je role partnerů.


Pociťují elitní byznysové právničky rozdíly v přímočarosti profesních drah u mužů a žen? Je přechod do korporátní sféry brán jako úspěch nebo sestup? A jak si nastavit work-life balanc? I o tom mluví Eva Svobodová a Květa Vojtová v rámci živého streamu Právničky LIVE!, který můžete sledovat na odkazu zde.


bottom of page