top of page

Potřebujeme mít přesah i do jiných oborů. Pomoci může znalost byznysu nebo psychologie

Výzvy a neustálá chuť vzdělávat se a posouvat se ve své profesi kupředu. To je nastavení, které shodně mají hosté dalšího bloku živého streamu Právničky Live!. O budoucnosti právnických profesí spolu mluvily Olga Kaizar, partnerka Deloitte Legal, Jitka Chizzola, generální ředitelka pojišťovny právní ochrany D.A.S. pro ČR a Tamara Brixiová, general counsel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Moderátorské role se ujala Taťána Lysková, redaktorka magazínu Forbes Česko.


Olga Kaizar se dostala do partnerského křesla Deloitte Legal díky obrovskému úsilí, zkušenostem i tomu, že je inspirací pro ostatní. Na své práci má ráda spojení s jinými disciplínami. Díky znalosti jiných odvětví můžeme pomoci klientům od A do Z. Baví mě na tom byznysová stránka i to, že v tom nacházím výzvy,” říká Olga.


Jitka Chizzola je šéfkou D.A.S. od roku 1995. I pro ni jsou v životě důležité výzvy a neustálý posun. V 45 letech začala studovat právní vědy, aby svým kolegům lépe rozuměla. A svým přístupem se snaží motivovat i zaměstnance. Mám ráda spolupráci s lidmi. Vidím se jako organizátor s vizemi a plány na pět až deset let dopředu,” uvádí Jitka.


Olga doplňuje k tématu “budoucí práce právníků” další důležitou věc. Je dobré mít přesah do jiných oborů. Pokud budete jen právníkem, je to absolutně nedostačující. Klient chce full servis. Přijde za vámi problémem a a bude po vás chtít perfektní řešení,” dovysvětluje Olga. Podle ní se vždy bude hodit znalost psychologie, která pomůže v rámci vyjednávání a pohledu nad přemýšlením druhé strany.


Právě psychologie a porozumění se hodí i Tamaře, která pracuje v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Vědecký svět je jiný a musíte do něho proniknout. U nás jsou vědci stavěni nade vše. Právní servis spočívá v tom, že musíme udělat vše tak, aby věda nikdy netrpěla,” vysvětluje Tamara.


Další výzvou v oblasti práv bude podle hostů živého streamu zapojení technologií. Podle Jitky půjde o větší pomoc, se kterou bude třeba se naučit pracovat. Už nyní jsou podle ní technologie velmi nápomocné. Jsou tu technologie, které nám umožní si práci ulehčit, například předvyplňováním smluv, extrahováním dat z obchodních rejstříků, při použití překladačů nebo vyhledáváním informací téměř o čemkoliv,” uzavírá Olga.


Je právnická kariéra pro mladé lidi zajímavá? Pomohou technologie s lepším nastavením work-life balance?A jak bude vypadat právník za 50 let? I o tom mluví Taťána Lysková, Olga Kaizar, Jitka Chizzola a Tamara Brixiová v rámci živého streamu Právničky LIVE!, který můžete sledovat na odkazu zde.



bottom of page