top of page

Podnikový právník nemá strašit, ale hledat cesty, shodly se Vladimíra Chlandová a Lenka Slavíková

Doby, kdy podnikoví právníci seděli zavření ve své kanceláři a kolegové si k nim chodili pro rady, patří minulosti. Dnes je role právních expertů výrazně jiná, protože jsou součástí rozhodování a podílejí se na strategii a směřování firmy. Důležité je, aby nebyli strašákem, který jen říká, co podle zákona nejde, ale aby uměli hledat cestu. V prvním letošním živém vysílání Právničky LIVE se na tom shodly Lenka Slavíková z ČEZ a Vladimíra Chlandová ze společnosti T-Mobile.



„Kdyby se za mnou kolegové báli přijít s novými nápady, tak už tam nejsem," podotkla Vladimíra, která je v T-Mobile ředitelkou právního oddělení. Jak telekomunikace, tak energetika jsou podle ní silně regulovaná odvětví, kde je velmi obtížné být neustále v souladu se všemi předpisy, které se na firmy hrnou. „I to externí prostředí nás nutí, abychom byli probyznysoví a hledali cesty," uvedla Vladimíra.

 

Takové je podle Lenky Slavíkové obvyklé zadání: nalézt způsob, jak danou věc lze udělat. "Pro mě osobně je vždy výzvou, když někdo řekne, že něco nejde. Ráda ukážu, že to opravdu jde. Většinou řešení v mezích zákona a regulace najdeme, ale je třeba být kreativní," přiznala. S rigidním přístupem k právu lze dnes ve firmách obstát těžko. I proto je manažerka v útvaru právních služeb společnosti ČEZ velkou zastánkyní diverzity, a to nikoli jen z pohledu pohlaví, ale také z hlediska typů osobností a přístupů k práci. Je totiž velmi užitečné poskládat tým tak, aby do něj každý člen přinášel něco jiného.

 

Obě elitní firemní právničky jsou už v současnosti vzhledem ke svému postavení více manažerkami než expertkami zahloubanými do paragrafů. „Na živé právo skoro nemám čas a je mi to líto, protože mě to hodně bavilo," posteskla si Vladimíra Chlandová. V právních otázkách už dnes nemusí jí do úplného detailu, protože má po sebou ještě jednu manažerskou úroveň, o kterou se může opřít. Přesto se někdy do specifických právních problémů ponoří.

 

Lenka Slavíková to dělá také v případech, které si vybere, nebo tehdy, když je to potřeba. „Celkově ale máme zaběhnutý proces a já mám důvěru v to, že náš tým dělá po právní stránce svou agendu správně. Skutečně jsem tam hlavně v roli manažera," řekla Lenka. Základem zmíněné důvěry je přitom vybrat si do týmu správné lidi a nastavit atmosféru, aby se nikdo nebál přijít, když se něco pokazí. „Důležité je také stále si zachovávat přehled ve smyslu: sice dávám důvěru, ale nepřestávám sledovat, co se děje," dodala.

 

Obě dámy se zároveň snaží být pro své okolí vzorem. Například v tom, jak skloubit pracovní a osobní život, což je pro mladší generaci stále důležitější téma. „Opravdu hodně dbám na to, aby byl můj život vyrovnaný, aby byl dostatek času na rodinu či koníčky. Jsem ve věku a mám zkušenosti, abych na to mohla dbát," uvedla Vladimíra. Je proto například velkou propagátorkou flexibilní pracovní doby a flexibilního uspořádání pracovního versus soukromého života. Mimo jiné to totiž považuje za způsob, jak nepřijít o talentované a šikovné lidi.

 

Pro Lenku Slavíkovou jsou klíčové mezilidské vztahy. Jejich nastavení ve svém týmu označila za velmi otevřené až důvěrné. Své kolegy se snaží mentorovat a podělit se s nimi o zkušenosti nejen pozitivní, ale i negativní. "Věřím, že si berou ponaučení, i když každý si tu cestu musí najít sám," řekla Lenka.

 

Jaký mají šéfky firemních právních oddělení přístup k outsorcingu? Kudy vedla jejich cesta právě do oborů, jimž se v současnosti věnují? Vidí budoucnost v umělé inteligenci?



bottom of page