top of page

Ocenění Flamma hledá opět po roce inspirativní právničky

Projekt #PRVNÍCH100LET bude již podruhé oceňovat výjimečné ženy ze světa práva. V rámci ceny Flamma hledá současné inspirativní dámy v oblasti práva i ty, kteří přispívají k diverzitě v oblasti právnických profesí. A to nejen z Česka, ale i Slovenska. Oceněné osobnosti doplní pětici loňských laureátek.

Výherkyněmi vůbec prvního ročníku ocenění Flamma se před rokem staly advokátka Lucie Hrdá, soudkyně Veronika Křesťanová, novinářka Andrea Procházková, vedoucí poradny dTest (dnes advokátní koncipientka) Jana Marková a slovenská akademička (dnes členka Súdnej rady SR) Lucia Berdisová. Ty v druhém ročníku doplní další osobnosti, které si odnesou skleněnou plaketu ocenění Flamma. Nominovat je možné na webu projektu #PRVNÍCH100LET nejen zástupkyně všech právnických profesí z Česka i Slovenska, ale také všechny osobnosti s pozitivním dopadem do komunity žen v právu. Klíčový je inspirativní příběh, který odkazuje na hodnoty pravdy, svobody, humanity, demokracie či charitativní rozměr.


Rozhodovat bude opět porota složená z ambasadorek a podporovatelek projektu #PRVNÍCH100LET. Mezi nimi jsou letos například eurokomisařka Věra Jourová, vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, místopředsedkyně slovenského Nejvyššího soudu Andrea Moravčíková nebo soudkyně Evropského soudu pro lidská práva Kateřina Šimáčková.


Název ocenění připomíná političku a aktivistku Františkou Plamínkovou, která pomáhala vytvářet obraz ženy jednadvacátého století. Učitelka a posléze senátorka bojovala za práva žen volit, pomáhala zrušit celibát v učitelském stavu a zasazovala se za rovnost mezi oběma pohlavími. V roce 1923 založila Ženskou národní radu, ve které se mimo jiné navrhovaly zákony týkající se rodiny. Jako první u nás vyslovila tezi, že stát má vytvořit podmínky, aby žena mohla povolání skloubit s rodinou. Byla inspirací pro všechny ženy, které se rozhodly bojovat za pravdu, svobodu, humanitu a demokracii.


Projekt #PRVNÍCH100LET se rozrostl


Projekt o historii, současnosti a budoucnosti žen v právu s názvem #PRVNÍCH100LET spojuje inspirativní dámy právního světa i veřejného života a připomíná osudy žen, které jejich profesi formovaly. Součástí projektu je hned několik komunitních i mediálních aktivit. Kromě ocenění jde také o chystaný druhý ročník žebříčku top žen českého právního byznysu. Jeho cílem je poukázat na klíčové segmenty advokátní praxe, které zastřešují vedoucí právničky či partnerky. Součástí je také žebříček v oblasti podnikových právniček, který reflektuje dopad činnosti těchto expertek na neadvokátní segment.


Na portálu INFO.CZ se ve spolupráci s projektem #PRVNÍCH100LET vrátil také v „upravené podobě“ podcast Právničky, a to formou pravidelných živě streamovaných debat. První Právničky LIVE se uskutenčily na konci listopadu a věnovaly se například ženské síla v advokacii, rozvoji juniorů a inspiraci z justice. Další debaty se budou věnovat například tématu potřeb nastupující generace právniček a právníků nebo budoucnosti právnických profesí. Pomyslným vyvrcholením druhého ročníku projektu bude galavečer pro více než 300 žen ze světa práva, který se uskuteční na konci února v divadle Jatka 78.

bottom of page