top of page

Ocenění Flamma hledá již potřetí inspirativní právničky

Projekt #PRVNÍCH100LET bude opět oceňovat výjimečné ženy ze světa práva. V rámci ceny Flamma hledá současné inspirativní dámy v oblasti práva i ty, kteří přispívají k diverzitě v oblasti právnických profesí. A to nejen z Česka, ale i Slovenska.


Výherkyněmi vůbec prvního ročníku ocenění Flamma se před rokem staly advokátka Lucie Hrdá, ústavní soudkyně Veronika Křesťanová, novinářka Andrea Procházková, vedoucí poradny dTest (dnes advokátní koncipientka) Jana Marková a slovenská akademička (dnes členka Súdnej rady SR) Lucia Berdisová. Laureátkami druhého ročníku jsou ústavní soudkyně Daniela Zemanová, akademička Zuzana Vikarská, advokátka a lidskoprávní aktivistka Lucia Plaváková, vedoucí odboru vnějších vztahů a tisková mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková, advokátní koncipientka Svatava Veverková a čtyři předsedkyně krajských soudů Lenka Ceplová, Martina Flanderová, Věra Oravcová a Jaroslava Pokorná.



Ty v třetím ročníku doplní další osobnosti, které si odnesou skleněnou plaketu ocenění Flamma. Nominovat je možné na webu projektu #PRVNÍCH100LET nejen zástupkyně všech právnických profesí z Česka i Slovenska, ale také všechny osobnosti s pozitivním dopadem do komunity žen v právu. Klíčový je inspirativní příběh, který odkazuje na hodnoty pravdy, svobody, humanity, demokracie či charitativní rozměr.


Rozhodovat bude opět porota složená z ambasadorek a podporovatelek projektu #PRVNÍCH100LET. Mezi nimi jsou letos například eurokomisařka Věra Jourová, vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, místopředsedkyně slovenského Nejvyššího soudu Andrea Moravčíková nebo soudkyně Evropského soudu pro lidská práva Kateřina Šimáčková.


Název ocenění připomíná političku a aktivistku Františkou Plamínkovou, která pomáhala vytvářet obraz ženy jednadvacátého století. Učitelka a posléze senátorka bojovala za práva žen volit, pomáhala zrušit celibát v učitelském stavu a zasazovala se za rovnost mezi oběma pohlavími. V roce 1923 založila Ženskou národní radu, ve které se mimo jiné navrhovaly zákony týkající se rodiny. Jako první u nás vyslovila tezi, že stát má vytvořit podmínky, aby žena mohla povolání skloubit s rodinou. Byla inspirací pro všechny ženy, které se rozhodly bojovat za pravdu, svobodu, humanitu a demokracii.

bottom of page