top of page

Navazujte kontakty a vzdělávejte se ve všech směrech. Každá zkušenost se v budoucnu může hodit

Třetí živý stream Právničky LIVE! odstartovala čtveřice úspěšných žen v čele s moderátorkou Janou Hladkou Zilvarovou, partnerkou Z/C/H Legal. Na její dotazy o porozumění byznysu v rámci své profese, o tipech a radách pro mladší kolegy a mnoha dalších oblastech odpovídaly Marcela Káňová, partnerka IBM, Jaroslava Kračúnová, partnerka Deloitte Legal, Hana Erbsová, advokátka Havel & Partners.

Advokacie se dá vykonávat skutečně různorodě. V byznysově orientovaných kancelářích se například velmi výrazně prolíná s consultingem, a tak je nezbytné znát dokonale byznys klientů. Jak zvládají skloubit své znalosti pozvané advokátky? Marcela Káňová, advokátka specializující se na soutěžní právo, veřejné zakázky a IT právo, která v současnosti působí jako associate partner v IBM, byla do oblasti IT “vhozena” v podstatě náhodou a orientovat se v ní začala samostudiem. Čím víc do toho začínám pronikat, tím víc mě to baví. Přišlo mi, že porozumění v technické rovině mi pomůže vydávat erudovanější rady i na poli práva,” vysvětluje Marcela a dodává, že jí na začátku hodně pomáhalo, když na straně klienta našla parťáka, který měl trpělivost a vysvětloval jí zákonitosti daného byznysu a fungování trhu.


Stejně jako Marcela byla do profesní vody “vhozena” i Hana Erbsová z Havel & Partners, která se specializuje na finanční a daňové právo, mezinárodní zdanění pro problematiku virtuálních aktiv, insolvenční právo, oblast dotací a veřejných zakázek. Okruh podnikání mých klientů hodně široký a nikdy tak nevím, z jakého oboru ke mně případ přijde. Seznamování s oblastí podnikání klienta probíhá většinou tak, že mě klient zavede k sobě do firmy a říká - Pojďte se podívat, jak to u nás vypadá, abyste finančnímu úřadu mohla vysvětlit, že neděláme nic špatného,” říká Hana, která tak poznala plno zajímavých míst a plno zajímavých lidí.


Třetím hostem živého streamu byla Jaroslava Kračunová, která nastoupila do advokátní kanceláře Deloitte Legal již v roce 2003 jako studentka a postupně se vypracovala až na pozici partnerky. V současnosti je vedoucí týmu pro Business Integrity. Jakou radu by dala mladším kolegům v rámci kariérního postupu a úspěchu? Rozhodně trpělivost. Měla jsem ve své kariéře několik okamžiků, kdy jsem si říkala, že skončím a budu dělat něco jiného. Ale i v těch nejsložitějších chvílích je nutné se obrnit trpělivostí. Každé takové období přejde a přijde něco, co vás jako právníka naplní,” radí Jaroslava, která dodává, že právě trpělivost dnes mladým lidem chybí. “Chtějí vidět výsledek hned. Musí tam ale dorůst postupně. S podporou vedení,“ dodává.


V rámci podpory mladších kolegů se přidala s radou i Hana, a to v rámci přechodu z advokacie do byznysu. Přechod do byznysu je o všeobecném přehledu a osobním nastavení. Pokud přecházíte do zavedeného byznysu a jdete jen pomoci, je třeba abyste byli svými dovednostmi užiteční. A pokud jdete byznys teprve rozvíjet, je třeba mít ty správné nápady, sledovat nové trendy, mít navázané kontakty a také mít i i podnikatelské buňky a umět myslet za roh,” vysvětluje Hana. Její radu by podepsala i moderátorka prvního bloku živého streamu Právničky LIVE! Jana Hladká Zilvarová. Milí kolegové, navazujte kontakty. A vzdělávejte se ve všech směrech. Nikdy nevíte, kam vás vítr zavane a kdy se vám bude určitá znalost hodit,” říká Jana.


Jaký je profesní pohled na ženy v advokacii? Co vadí byznysovým klientům na advokátech a poradenských společnostech? A co by naopak nejraději změnili interní právníci? I o tom mluví Jana Hladká Zilvarová, Marcela Káňová, Jaroslava Kračúnová, Hana Erbsová v rámci živého streamu Právničky LIVE!, který můžete sledovat na odkazu zde.

Σχόλια


bottom of page