top of page

Nastupující generaci bychom se měli přizpůsobit a vyjít jí vstříc

Budoucnost právnických profesí budou jako výrazní hybatelé ovlivňovat zástupci Generace Z. Spolu s nimi bude mít klíčové slovo také digitalizace, říkají hosté dalšího bloku živého streamu Právničky LIVE! Do mezinárodního panelu přijaly pozvání Cosmina Aron, Galyna Melnyk a Agnieszka Siwińska z rumunské, ukrajinské a polské pobočky advokátní kanceláře Peterka & Partners.


Agnieszka Siwińska je jednou ze dvou ředitelek a partnerkou polské pobočky advokátní kanceláře Peterka & Partners od roku 2016. Profesně se věnuje fúzím, akvizicím a právu obchodních korporací. „Během dne se nevěnuji jen právu, ale také vedení pobočky. Občas je velmi těžké prioritizovat a kombinovat tyto dvě oblasti. Přirovnala bych to k žonglování. Musíte stíhat obojí, ” říká s úsměvem Agnieszka. S tím souhlasí i Cosmina Aron, která je partnerkou a řídí chod rumunské pobočky advokátní kanceláře Peterka & Partners. „Jsou momenty, kdy to není vůbec jednoduché. Musím přiznat, že člověk musí občas obětovat právnickou práci za tu manažerskou,” říká.


Galyna Melnyk, zástupkyně ředitele ukrajinské pobočky Peterka & Partners, doplňuje k tématu vedení lidí důležitou myšlenku. „Být dobrým manažerem stojí hodně času a snahy. Ani já určitě nejsem rozený manažer, ale učím se. O tuto oblast se zajímám. Je to rozvoj „soft skills“, které člověka posouvají dál,” vysvětluje.


Dalším tématem debaty s třemi zahraničními právničkami byl rozdíl mezi platovým ohodnocením pracujících žen a mužů, takzvaný paygap. „Myslím si, že jeho řešením je transparentnost. Pokud je jí málo, je to problém. V Polsku je zmíněný paygap v soukromém nebo veřejném prostoru velmi rozdílný. V soukromém sektoru je tato problematika mnohem vyšší. Některé průzkumy sice ukazují, že Polsko si nevede nejhůře, ale opravdu velmi záleží, jaké metody průzkumu využijete,” vysvětluje Agnieszka Siwińska. K opačné situaci podle Cosminy Aron dochází v Rumunsku, kde je rozdíl mezi platovým ohodnocení mužů a žen celkem nízký. „Myslím si, že k takovýmto problémům, jako v Polsku, nedochází. Také ale musím dodat, že v právní oblasti je velmi těžké spočítat reálná data,” dodává Cosmina.


Jak vidí tři zahraniční právničky budoucnost právnických profesí? „Věřím, že bude jenom lepší a zářnější. I když si myslím, že to bude odlišné. Nastupuje generace Z, která je jiná než my. Musíme se jí přizpůsobit a porozumět jejím potřebám, vyjít jí vstříc. Najít i balanc,” říká Cosmina Aron. Agnieszka Siwińska doplňuje, že budoucnost nebude jen o generaci Z, ale také o digitální transformaci, která je pro rozvoj profese klíčová.


Je právnická kariéra pro nastupující generaci zajímavá? V čem se dámy cítí unikátní? Jaké vlastnosti jsou pro právní profesi klíčové? I o tom mluví Cosmina Aron, Galyna Melnyk a Agnieszka Siwińska v rámci živého streamu Právničky LIVE!, který můžete sledovat na odkazu zde.

bottom of page