top of page

Máte všechny zkoušky a teď už se budete jenom učit. Aneb proč se právník nikdy nenudí

Právničina není pro ty, kteří mají rádi rutinu a neměnnost. Zákony a další předpisy se mění neustále a stejně vytvrvale vznikají nové, zároveň bývají proměnlivé potřeby klientů. Jestli tedy někde platí pravidlo o nezbytnosti celoživotního vzdělávání, je to právě v oboru práva. Další společným rysem různých právnických profesí je motivace pomáhat, ať už konkrétním lidem nebo třeba firemnímu byznysu. V dalším livestreamu Právničky LIVE, který je součástí projektu #PRVNÍCH100LET, si o tom notovali místopředsedkyně české advokátní komory Monika Novotná, viceprezidentka Unie podnikových právníků Klára Novotná a notářka v Hradci Králové Helena Divišová.


místopředsedkyně české advokátní komory Monika Novotná, viceprezidentka Unie podnikových právníků Klára Novotná a notářka v Hradci Králové Helena Divišová.

"Když dnes z pozice místopředsedkyně přijímám sliby nových advokátů, říkám jim: máte za sebou všechny zkoušky a teď už se budete jenom učit, protože je toho skutečně velké množství, co musíme dnes a denně zvládnout," uvedla Monika Novotná. Žádný právník podle ní nemá čas se nudit a to z prostého důvodu. "Když srovnám objem právních předpisů v době, kdy jsem promovala, s tím, kolik jich je dnes a a přidám, jak moc ovlivňuje praxi rozhodovací činnost soudů a stanoviska různých orgánů Evropské unie, tak v právnické profesi se musíte učit neustále," vysvětlila Monika. Zároveň přiznala, že ve svých začátcích to ani sama tak úplně nečekala. Každopádně jde o dynamické prostředí a člověk si nemůže dovolit ustrnout.


Advokacie je naštěstí široká a své místo v ní najdou i ti, kteří mají rádi poklidnější práci a přejí si mít malou kancelář, nebo chtějí v rámci velké kanceláře zpracovávat stanoviska či žaloby, ale nemají touhu jít ke klientovi, nebo dokonce veřejně vystoupit u soudu. Nicméně špičkový advokát musí umět vše a mít v sobě zdravou touhu nejenom klientovi pomoct, ale i zvítězit a přesvědčit druhou stranu, že jeho argumenty jsou správné, míní Monika Novotná.


Sféře podnikových právníků dodávají na dynamičnosti a proměnlivosti nejen různé regulace valící se z národní i evropské úrovně, ale i samotná podstata byznysu, který potřebuje přicházet s novými produkty a službami, aby mohl vydělávat. "Pořád jsem v tom nastavení, že mě to naplňuje, že mě to obohacuje, že si rozšiřuji své rozhledy," přiblížila svou zkušenost Klára Novotná. Ve své pozici má zároveň možnost pracovat s kolegy z jiných zemí a často se zabývá srovnáváním výkladu evropských regulací. Ačkoli Evropská unie se snaží v jí svěřených oblastech o jednotná pravidla, národní právní úpravy "to vždy nějakým způsobem okoření". O nudě tedy nemůže být řeč.


Ač by se to na první pohled nemuselo zdát, ani notáři nejsou podle Heleny Divišové žádnou z podstaty usedlou profesí. Samozřejmě jsou i takoví, kteří mohou mít malé kanceláře a věnují se třeba jen dědictví nebo sepisování listin, jako jsou darovací smlouvy a závěti. Pak je ale celá řada kanceláří, které se zabývají i korporátní činností. Notářský zápis je právní úkon nejvyššího stupně a přes notáře pak prochází řada letislativních změn nebo změny ve vlastnictví společností. "Pratkicky žádná velká obchodní transakce se bez notáře neobejde. To znamená, že notář se do všeho zapojuje a ten průřez práce je obrovský. Musím říct, že to je neskutečně dynamické a zábavné," uvedla Helena Divišová. Zároveň je tato profese podle ní posláním a dělat by ji měl ten, kdo má rád lidi a chce jim pomáhat.

 

Jak se člověk probudí ze snu o medicíně a stane se úspěšným právníkem? Nakolik jsou jednotlivé právnické profese spojitelné s mateřstvím? A kterak motivovat své profesní následovníky k radosti z práce i života? Sledujte celou debatu zde.



 

 

 

 

 

 

bottom of page