top of page

Mladé právníky baví nejvíce podcasty a informace ze zákulisí

V rámci druhého živého streamu Právničky LIVE! na portálu Info.cz usedly za mikrofon Šárka Chytrová, autorka blogu Holkaprávnická a Svatava Veverková, spoluzakladatelka a šéfredaktorka portálu Právo 21. Obě vystudovaly práva na Masarykově univerzitě v Brně a aktuálně jsou obě na pozici advokátní koncipientky. Současně přináší díky svému online zásahu důležité informace pro studenty práv i širokou veřejnost.

Šárka Chytrová založila blog Holkaprávnická ještě na škole a s tvořením psaných i audio příspěvků pokračuje i nyní, v rámci své koncipientury. Zaměřuji se na to, o čem se chci dozvědět něco víc a o čem by měla být ve společnosti zavedena diskuze,” říká Šárka s tím, že má radost, když jsou příspěvky jsou relevantní i pro samotné právnické fakulty. Největší dopad jsem viděla ve chvíli, kdy jsme komunikovali se čtyřmi právnickými fakultami ohledně toho, jak se vypořádávají se stížnostmi studentů. A zda zavádí mechanismy pro to, jak se stížnostmi zacházet,” doplňuje Šárka.


I Svatava Veverková začínala portál Právo 21 tvořit při škole. Tehdy to ale spíše byl spolkový magazín s názvem FAKT. Už od začátku nás zajímala témata, která fakultu přesahovala. Zaměřovali jsme se na společenské otázky, právo a chtěli jsme dělat rozhovory,” říká Svatava.


Největší zájem u čtenářů a především posluchačů zaznamenává šéfredaktorka Práva 21 v rámci podcastů. V oblibě jsou Podcasty21, kde jde o rozhovory s významnými právnickými osobnostmi. A také pořad Judikatúra, který připravuje studenty práv na to, aby zvládli zkoušky a dostali se k důležitým informacím o judikatuře či o právním novinkám z oblasti soukromého práva.


A jaká další oblast je extrémně čtená a sdílená? Když jsme psali o volbě děkana na právnické fakultě, měl příspěvek desetitisíce shlédnutí,” doplňuje Svatava. Se zájmem o pohled do zákulisí souhlasí i autorka blogu Holkaprávnická. Sledující nejvíce zajímá tzv. bulvární obsah. Když říkáte v podcastech či v příspěvcích věci, které se běžně na veřejnosti neříkají a jsou interní, je to přesně to, co lidé chtějí slyšet nejvíce,” vysvětluje Šárka.



Je možné psát otevřeně o koncipientuře? Kde mají Svatava a Šárka nastavené hranice a o jakém tématu by nikdy nepsaly? Připravuje právnická fakulta studenty na praxi v advokátních kancelářích dostatečně? I o tom mluví Šárka Chytrová a Svatava Veverková v rámci živého streamu Právničky LIVE!, který můžete sledovat na odkazu zde.

bottom of page