top of page

Každá koruna a každá minuta, kterou věnujete dobré věci, se vám tisíckrát vrátí, říká Tereza Maxová

Tři otázky a tři odpovědi, které inspirují, vedou k zamyšlení a vezmou za srdce. Na letošní akci Právničky na Jatkách byla jedním z vážených hostů i Tereza Maxová, která se už více než čtvrt století věnuje zejména své nadaci na pomoc dětem. Její rozhovor s moderátorem večera Jaroslavem Kramerem byl o pomoci druhým.


Tereza Maxová #prvních100let Právničky na Jatkách

Jak se motivovat, abychom i v situacích, které nejdou podle plánu, měli pořád dostatek energie pomáhat? Jak se motivujete, když něco nejde?

Myslím si, že mám možná rodově vnitřní optimismus. Ten je důležitý stejně jako nadšení. Po těch 27 letech v naší nadaci vidíme všechna ta před a po. To je to, co nám dává smysl – že z malých dětí, které neměly to štěstí vyrůstat v rodině, jsou dnes dospělí, mají svoje rodiny, práce, dostudovali. Někteří třeba také ne a daří s jim méně, ale přeci jen se bijí s životem.  Když tohle člověk vidí, dává mu to další chuť pomáhat. Tam čerpá vnitřní sílu. Ta je mimochodem i ve zranitelnosti. Když si ji přiznáme, jsme si jako lidi blíž a díky ní se taky nejvíce naučíme.

 

Pokud se nám daří tolik let, a vidíme, že naše aktivity mají skutečné dopady, jak si uchovat pokoru, aby v nás nevyrostl božský syndrom?

Pokora je věčné téma. Myslím, že o ni musíme pečovat. Není to možná ani stav mysli, ale spíše srdce. Za sebe můžu říct, že s velkou pokorou vzhlížím nejen k úspěšným lidem, ale i k těm, kteří nejsou vidět. Maminky samoživitelky. Nebo babička, která si vzala svého vnuka s vrozenou lámavostí kostí z ústavu domů, dala mu lásku a zázemí. Neměla to lehké, předpovídali mu jen osm let života a sama měla co dělat, aby náročnou péči po všech stránkách zvládla. Dnes je mu třicet let, má vystudovanou vysokou školu, partnerku a společně vychovávají dítě. Pěstounské rodiny, ale i naši dobrovolníci…. K těm já vzhlížím a ti mě inspirují.

 

Provozovat úspěšnou nadaci něco stojí. Na co vám tady během networkingu můžeme přispět?

My jsme rádi za každou pomoc, každá koruna pomáhá. Ale nejen koruna, i čas. Chtěla bych poděkovat České advokátní komoře, protože právní služby jsou v neziskovém sektoru a v dětských domovech hrozně důležité. Ráda bych tu zmínila ještě jeden příklad. Před Vánoci jsme pořádali charitativní večeři, kterou jsme pojali velmi komorně a konala se bez médií. Přijel nás podpořit Bryan Adams, který na akci také vystoupil. Když jsme hledali koncept akce, napadlo nás přiblížit hostům výsledky naší podpory na příbězích dnes už dospělých mladých lidí, které jsme jako děti podporovali na studiích. Vybrali jsme deset bývalých studentů, kteří dnes již úspěšně pracují. Oni byli hlavními hrdiny a hostiteli pro sto účastníků akce. Měli možnost vyprávět svůj příběh a hosté mohli vidět, co jakou cestu ušli, i s naší pomocí, s níž jsou spjati téměř 25 let. Takže to bylo velmi dojemné a zjistili jsme, když lidem ukážete, že jejich peníze nebo čas, kterým přispěli, přinesly konkrétní výsledek, že jim to také dává velký smysl. Každá koruna, každá minuta, kterou věnujete dobré věci, se vám tisíckrát vrátí.

 

Více o Nadaci Terezy Maxové dětem:

 

@facebook Nadace Terezy Maxové dětem

@facebook Teribear

@instagram nadace_terezy_maxove

@twitter NadaceTMd

@twitter iamteribear


bottom of page