top of page

Kariéru s rodinou skloubit lze. Chce to ale dávku odvahy, nasazení a efektivního plánování

Jaká cesta čeká na advokátku - ženu? Na jaký druh očekávání se musí připravit od společnosti? Jaké nastavení ji přichystá vedení kanceláře? A jaké požadavky navíc si sama sobě klade? Nejen o tom si povídaly v další části debaty Právničky LIVE! Kateřina Floriánová z Bird & Bird, Jana Fuksová z KPMG Legal a Kristýna Faltýnková z PRK Partners. Rozhovor vedla Katarína Maisnerová.

Hned na úvod debaty Kateřina Floriánová a Kristýna Faltýnková prozradily, že mají k právu genetické předpoklady. Kateřina sice chvíli koketovala s myšlenkou, že by se stala hudebnicí, ale právo nakonec zvítězilo. Šla ve stopách svého tatínka advokáta. Kristýna obor může také probírat se svým otcem, který se živí odhadem nemovitostí. Od své maminky, učitelky společenských věd, se zajímá jak o právo, tak o vedení juniorů. A co třetí host? Jana Fuksová během studií ekonomického lycea zjistila, že ji baví kombinace advokacie a daňového poradenství, čemuž se dnes věnuje.


Následuje klíčový otázka - Jste uprostřed kariérní cesty, zároveň byste chtěly založit rodinu a každý k tomu má svůj vlastní komentář či očekávání. Jak se tomu postavit? Jana Fuksová k této otázce dodává, že někdy je tlaků daleko více.My ženy často klademe další vysoké požadavky samy na sebe. A tím si přidáváme vnitřní tlak. Největší výzvou je se od tohoto tlaku oprostit. “ Sama moderátorka Katarína přidává myšlenku, že by se s očekáváním nemělo bojovat, ale spíš se s ním vyrovnat.


Kateřina Floriánová si přes nevyžádané rady od kolegyň o “profesionální smrti” naordinovala pauzu od práce v podobě mateřské na full time. A jakou radu má pro ostatní ženy advokátky v rámci skloubení rodinného a pracovního života? Vyžaduje to určitou dávku odvahy, nasazení, velmi efektivní časové plánování. Ale skloubit to lze. Jsme toho důkazem, když tu sedíme jako matky,” s úsměvem ve studiu vysvětluje.


Kristýna Faltýnková dodává, že udělat si pauzu a věnovat se dětem, může být i určitou formou prevence vyhoření. „Já jsem měla velké štěstí, že to v rámci naší kanceláře nechali čistě na mě, zda se budu chtít věnovat jen miminku a nesledovat emaily, nebo se budu chtít postupně vracet,” říká Kristýna s tím, že v rámci covidového období, lockdownu a s ním i více používaným home officem, pro ni byl přechod z mateřské do pracovního procesu snadnější.


Co se z přechodu do online prostředí naučily? Jaké jsou jeho výhody a nevýhody? A v čem je jiná komunikace s dvacátníky? I o tom mluvily Katarína Maisnerová, Kateřina Floriánová, Jana Fuksová a Kristýna Faltýnková v rozhovoru, který můžete sledovat na odkazu zde.

bottom of page