top of page

Každá jsme v začátcích bojovala s genderovými stereotypy, je ale potřeba vytrvat

Jaká je podle úspěšných advokátek role žen v právu? S kterými předsudky se musejí setkávat a jak jim nejlépe čelit? Nejen na tato témata se zaměřila jedna z debat dalšího živého vysílání Právničky LIVE!, jehož hosty byly Marcela Káňová, partnerka Rowan Legal, Lucie Ježková, partnerka Sokol, Novák, Trojan, Doleček a partneři a Adéla Havlová, Of Counsel advokátní kanceláře Havel & Partners. Debatu moderovala Hana Gawlasová z představenstva České advokátní komory.


Adéla Havlová působí v advokátní kanceláři Havel & Partners od roku 2006, nyní s ní spolupracuje na pozici Of Counsel. Ženy jsou podle ní nedílnou součástí každého týmu v jakékoliv profesi. „Tolik bych nerozlišovala styl práce mužů a žen, ať už v právu nebo v jiné oblasti. Co se týče jejich působení, tak jsou v týmu velmi potřeba a jejich nasazení je velké,” říká právnička, která sbírala zkušenosti také například v pražské i vídeňské pobočce rakouské advokátní kanceláře Wolf Theis. V právnických pozicích je podle ní více žen spíše na úrovni koncipientů, advokátek, zřídka už seniorních advokátek a dál v hierarchii podíl ještě slábne.


O tom ví své i Marcela Káňová, která je jedinou partnerkou v advokátní kanceláři Rowan Legal. „Odmítám, že bych byla nějakým průkopníkem v kanceláři, kde je spíše mužský element a snažila bych se to bourat a navézt na jinou vlnu. Mám podobné zkušenosti z odlišné kanceláře, jelikož jsem tam také byla jedinou partnerkou a myslím si, že jsem se s tím dokázala vypořádat. Má to svá specifika, ale kolegové na mě byli vždy milí a přívětiví. Nakonec vždy doufám, že se nebude rozlišovat rozdíl mezi mnou jako partnerkou a muži partnery. A místo toho se budeme snažit vytvořit jeden velký tým, který bude fungovat a bude nabitý optimismem,” popisuje v debatě Právničky LIVE! Káňová.


Lucie Ježková je partnerkou advokátní kanceláře Sokol, Novák, Trojan, Doleček a partneři, její specializací a zároveň srdcovou záležitostí je právo nemovitostí. „Od začátku své kariéry jsem měla štěstí, že jsem byla součástí nádherných developerských projektů. Už jako začínající studentka jsem se podílela na práci pro velkého developera, kdy jsme v poměrně malém týmu pracovali na mnoha projektech. Mám dodnes velkou radost, pokud mohu malinko přispět k procesu,” odpovídá na otázku, co jí v její práci nejvíce motivuje a inspiruje.


Podobnou odpověď má i Marcela Káňová. „Velmi mě inspirují moji klienti, osobnosti ve svých oblastech. Motivuje mě být součástí projektů a dosahovat dílčích úspěchů, to je největší odměna. A samozřejmě to, že je klient spokojen,” dodává Káňová. Pro Adélu Havlovou jsou inspirací také kolegové. „Líbí se mi různorodost pohledů jednotlivých spolupracovníků. V tom je velká výhoda větších týmů, obzvlášť když se skládají z talentů a všichni pracují na rozlousknutí problému, ” vysvětluje.


Dalším tématem živé debaty Právničky LIVE! byly genderové stereotypy v advokacii. „Myslím si, že nejčastěji dochází na ten klasický, kdy na jednání přijde mladá koncipientka a okolí na ní trochu hledí skrz prsty,” říká Lucie Ježková. K tomu dodává Adéla Havlová, že podle ní v tomto ohledu hraje určitou roli i důvěra klientů. „Často klienti, kteří si platí právního poradce s nemalou hodinovou sazbou, čekají že přijde zakladatel společnosti s dlouhodobou zkušeností a jsou překvapeni, že jsem dorazila například já v mladším věku, jako mladé pískle. Sama vím, že jsem si důvěru musela budovat. Ale přesto klientskému stereotypu rozumím, advokacie je o podpoře a důvěře. Také trpím podobným stereotypem, když například dorazím k mladé lékařce a musím si říct, že je třeba šikovnější než někdo starší,” popisuje vlastní zkušenost Havlová. „Také jsem se dostala do prostředí, kde mi nebylo jako mladé advokátce příjemně, ale vypořádala jsem se s tím a překonala jsem to. Proto chci ostatní motivovat, že je potřeba vydržet, snažit se být co nejlepší a ono to přejde,” reaguje Ježková.


Podle Adély Havlové je velice prospěšná jistota a sebedůvěra. „Značně pomáhá silné entrée na začátku schůzky. Není od věci požádat seniornějšího kolegu o náležité uvedení. Je to určitá byznysová souhra. Vynechala bych z úvodu zdrobněliny, je dobré úplně se od nich odpoutat. Myslím tím typ představení: tohle je naše Adélka,“ směje se Havlová. S tím souhlasí i Marcela Káňová. „Já bych jen doplnila, mít dostatečnou sebedůvěru, nedemotivovat se a umět se povznést nad zbytečnými poznámkami. Sama vím, že je opravdu hodně důležité, když seniornější kolega pomůže a například to entrée, představení s respektem udělá. Velmi to pomůže a má to později neskutečný dosah,” dodává Káňová.


Jakou životní radu by úspěšné advokátky před lety ocenily? Co může přesvědčit zkušenou právničku, aby se vrátila z korporátního světa do advokacie? Více si poslechněte zde.

Comments


bottom of page