top of page

Je třeba dát studentům bezpečný prostor k zapojení i vyjádření názoru

Pro školitele ve světě práva je stále větší výzvou vyrovnat se s tím, jakým způsobem jim nastupující generace nastavuje zrcadlo, shodly se v debatě projektu #PRVNÍCH100LET Lenka Gomez Tomčalová, partnerka Z/C/H Legal, Barbora Urbancová, partnerka a vedoucí pražské kanceláře Peterka & Partners a Kateřina Slavíková, senior advokátka z Havel & Partners. Právě komunikace s nastupující generací advokátek a advokátů byla hlavním tématem jejich rozhovoru.



Všechny tři ženy jsou úspěšnými právničkami, které jsou si vědomy nejen svých hodnot, ale i toho, jaké hodnoty potřebují zastávat v rámci svých kanceláří. Pro mě bylo vždy důležité, že můžu někam růst. A dokážu svou kariéru tak nastartovat, že dokážu být pro svého klienta užitečná,” říká Lenka s tím, že potřebuje také otevřenost prostředí. Barbora Urbancová uvádí, že se pro vlastní spokojenost potřebuje spolehnout na své kolegy. U Kateřiny Slavíkové jde z hlediska hodnot, které jsou pro ni v práci klíčové, o tři body - obsahově zajímavou práci, pestrý tým a také svobodu.


Jednou z klíčových hodnot v kancelářích je podle právniček také transparentnost a možnost říct otevřeně svůj názor. Od partnerů až po studenty. Pestrý tým by měl obsahovat lidi různých věků, názorů. A každý z nás se nesmí bát říct svůj názor,” říká Kateřina. S tím souhlasí i Lenka, která studentům v kanceláři vysvětluje, že nikdo nefunguje jako samostatná jednotka. Naopak všichni se podílí na tom, aby klient dostal perfektní výstup.


Co se týče projevení názoru, chci, aby studenti dostali prostor svůj názor vyjádřit. S nastupující generací je pro nás jako školitele mnohem větší challenge vyrovnat se s tím, jakým způsobem nám tato generace nastavuje zrcadlo,” uvádí Lenka s tím, že si studenti během zapojení do debat osahávají, jakým způsobem svůj názor mohou sdělit. I pro ně může být velká challenge slyšet, že takhle ne. Vše má své mantinely,” doplňuje Lenka, která působí i jako zapsaná mediátorka a své dovednosti začlenuje také do zpětných vazeb.


Také Barbora má na věc stejný pohled. Dávat nastupující generaci prostor k vyjádření i k ovlivnění situace je potřeba co nejdříve. Bez toho kolegové nemohou být spokojeni,” říká. Generace Z je podle Kateřiny akční, rychle si formuje názor a také požaduje větší flexibilitu. Klíčový skill je práce sama se sebou, práce se stresem a najít si to, čím ho budu odbourávat. Je důležité se neodbourat v prvních letech,” dodává na adresu nastupující generace Kateřina.


Je složité kombinovat studium na vysoké škole a praxi, tak aby byla smysluplná? Z čeho mohou být studenti stresovaní? Co dělá dobrého a co špatného mentora? Jak by mohly vypadat ideální podmínky pro vracející se rodiče v advokacii? I o tom mluví Lenka Gomez Tomčalová, Barbora Urbancová a Kateřina Slavíková v rámci druhého živého streamu Právničky LIVE!, který můžete sledovat na odkazu zde.

bottom of page