top of page

Jaký vzkaz by zanechaly advokátky, notářky a soudkyně právničkám za sto let?

Je to pouhých sto let, kdy opustila brány právnické fakulty první absolventka - žena. Nejen při této příležitosti se v rámci živého streamu Právničky LIVE! setkaly u jednoho stolu zástupkyně České advokátní komory, Notářské komory ČR a Soudcovské unie ČR. Tématem pro ně byla nejen role žen v právu, ale například také digitalizace nebo představy nastupující generace.

Moderování třetího bloku živého streamu se ujala jako moderátorka místopředsedkyně představenstva České advokátní komory Monika Novotná. Na její otázky odpovídaly Ilona Benešová, předsedkyně soudu pro Prahu 9 a zástupkyně Soudcovské unie ČR, Berenika Wünschová, ředitelka kanceláře Notářské komory ČR a Lucie Dolanská Bányaiová, členka představenstva České advokátní komory.


V rámci rozhovoru se všechny čtyři inspirativní ženy shodly na tom, že umělé inteligence není se třeba se bát, ale naopak je třeba ji brát jako vítanou pomoc. Umělá inteligence bude skvělá na vyhledávání formulářových dokumentů a konfrontování s novelizací či novou judikaturou,” uvádí Monika Novotná. S ní souhlasí i Lucie, která dodává, že vždy musí být na místě člověk, který dané údaje zadává či kontroluje výstupy.


I přes konzervativní prostředí prošla justice dle slov Ilony digitálním posunem. Od roku 2012 funguje elektronický platební rozkaz. Od roku 2021 také odstartovala konverzní pošta pro soud Prahy 9 a okresní soud v Plzni. V rozmezí let 2018 a 2019 se začala připravovat koncepce elektronického spisu. Bylo to v začátku připomínkového řízení, snahy ale ustaly. Aktuálně by se mělo jednat o elektronizaci spisů zaměřenou na insolvenční spory,” říká Ilona a doplňuje, že celý proces bude stát na dvou důležitých věcech. Stojí to na financích. Celý proces je drahý a navíc se bude zavádět do konzervativního prostředí. A bude také záležet na pořádném zabezpečení,” doplňuje.


Elektronizace spisů ulehčí práci také advokátkům. Odpadne nám nahlížení do spisů, kam vysíláme mladší kolegy. Odpadne také kontrola, zda je ve spisu vše, včetně vytištěných příloh,” uvádí Lucie s tím, že je v advokacii znát velký nedostatek administrativního personálu. Elektronizaci vítá i Berenika. Nám notářům by to pomohlo také. Gró naší práce tvoří dědická řízení a elektronizace spisů by byla nesmírně nápomocná,” uvádí Berenika.


Dalším tématem rozhovoru byl zájmem o právnické profese u mladé generace a zda by studenti měli dostat příležitost se dostat k samotné práci dříve. Máme omezený počet notářských míst. Kdybychom všem umožnili, aby se stali notáři hned, nevím, co by fakticky mohli dělat. Není to jednoduché. V pohraničních regionech notáři nemají dost práce na to, aby uživili svou kancelář. Rozumím, že je to demotivující pro studenty, když vidí,co je všechno čeká. Je to v tomto ohledu dost kontroverzní,” vysvětluje Berenika. Lucie toto téma doplňuje za advokátní stranu. Klienti dávají advokátům do rukou své životy, a nelze tak s nimi zacházet nezodpovědně. Studenti bez praxe, zkušeností profesních i lidských mohou udělat velkou škodu,” uvádí Lucie.


Jak si v rámci právnické profese efektivně naplánovat založení rodiny? Co vše přináší projekty Advokáti do škol či Soudci do škol? A jaký vzkaz by pozvané ženy zanechaly právničkám za sto let? I o tom mluví Monika Novotná, Ilona Benešová, Berenika Wünschová a Lucie Dolanská Bányaiová v rámci živého streamu Právničky LIVE!, který můžete sledovat na odkazu zde.



Comments


bottom of page