top of page

Inspirativní právničky podle… Jany Vábek Markové

SERIÁL | O tom, které právničky mě inspirují, bych dokázala psát hodně dlouho. Protože i jen aktuální český advokátní trh je inspirativních žen plný.



Při tomto výčtu nelze opomenout již mými kolegyněmi zmíněnou Miladu Horákovou. Milada Horáková je považována za jednu z nejvýznamnějších postav českých dějin. Její statečnost a odvaha v boji za demokracii a lidská práva zanechaly trvalý odkaz. Její příběh je připomínán jako varování před porušováním základních lidských práv a důležitý příklad odhodlání bránit demokratické hodnoty.


Dále je velmi inspirující Ruth Bader Ginsburg, která byla americkou soudkyní Nejvyššího soudu Spojených států. Během své kariéry se zasazovala o rovnost pohlaví a bojovala proti diskriminaci. Její práce na ochraně ženských práv a obhajobě individuálních svobod ji činí inspirací pro mnoho právníků.


Ačkoliv má jít o výčet inspirativních právniček, přesto neopomenu Giovanniho Falcone, který je jedním z nejinspirativnějších právníků v Itálii. Narodil se 18. května 1939 v Palermu a stal se významnou postavou v boji proti organizovanému zločinu, zejména proti sicilské mafii známé jako Cosa Nostra. Falcone však za svou práci zaplatil vysokou cenu. V roce 1992 byl zavražděn při bombovém útoku na dálnici, který byl spáchán Cosa Nostra. Jeho smrt vyvolala šok a pobouření nejen v Itálii, ale i ve světě. Falconeho statečnost, odhodlání a obětavost v boji proti mafii ho činí inspirací pro další právníky a bojovníky za spravedlnost.


Speciální dík za inspiraci také náleží právničkám, se kterými jsem měla tu možnost a čest pracovat a které měli možnost mě nejenom kariérně posunout dál. Především děkuji profesorce Markétě Selucké, která se aktivně zabývá ochranou spotřebitele a šíří osvětu v této oblasti. Svatavě Veverkové se kterou jsem měla možnost pracovat v neziskové organizaci dTest a podílíme se společně i na platformě Právo21. Právničkám z Erudit AK, které mě každý den dávají možnost se posouvat dál – jmenovitě například Silvii Hudáčkové či Kláře Bránské.


Aktuálně mě velmi inspirují i Jana Sedláková či Petra Dolejšová, a to svým odhodláním, pozitivním naladěním i šířením právního povědomí. Vždy když mám příležitost se s nimi setkat, tak je to milý a inspirující rozhovor.


  • Autorkou článku je laureátka ocenění Flamma 2021 - Jana Vábek Marková, advokátní koncipientka

bottom of page