top of page

Exekutorky mohou pracovat odkudkoli, zato činnost notáře vyžaduje osobní přítomnost

Jak jsou různé právnické profese příhodné pro ženy? V čem jsou jejich klady a zápory? Takovou otázku dostalo osm zástupkyň čtyř právnických oborů v unikátní diskuzi, která se uskutečnila během Noci fakulty na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Nejčastěji zmiňovanou výhodou byla flexibilita, kterou už dnes obvykle skýtá práce právničky jakéhokoli zaměření. Paleta nevýhod byla naproti tomu pestřejší.


Pružnost, kterou ji její zaměstnavatel nabízí, si například pochvalovala Ivana Fára z Unie podnikových právníků. "Pro ženy je to veliká výhoda," uvedla. Nevýhodou může být podle její kolegyně Kláry Novotné to, že člověk bývá vnímán jako ten, kdo "všechno kazí", protože právník musí ke každému nápadu, inovaci kroku provést zhodnocení, říct jaká jsou rizika, co lze a co nelze. Takové postavení může být pro ženy obtížnější.


Také advokacie dovede být podle Lucie D. Bányaiové poměrně flexibilní, protože advokát nemá pracovní dobu od – do a čas si organizuje podle sebe. Navíc zejména po pandemii covidu se hodně otevřely možnosti práce z domova i v tomto oboru. Další zástupkyně profese Monika Novotná ale podotkla, že snazší to mají ženy ve větších právnických firmách, kde se mohou opřít o ostatní kolegy. Pokud se rozhodnou pro sólo advokátní dráhu, budou to mít s mateřstvím mnohem těžší, pokud nemají velmi tolerantního a zodpovědného partnera.


Velmi pružně si svůj pracovní den mohou organizovat i exekutoři, kteří podle šéfky Exekutorské komory Pavly Fučíkové mohou pracovat de facto odkudkoli, takže skloubit tento obor s rodinným životem není problém. Obtíží je naopak jeho čím dál větší komplikovanost. "Mělo by jednoznačně dojít ke zjednodušení. Za těch 22 let, co tuto funkci vykonáváme, se z jednoduchého exekučního řízení stal brutální proces. Administrativa narostla o 60 procent, vyhotovujeme listiny, které nikdo nečte," posteskla si Pavla Fučíková.


Více uvázáni jsou notáři, kteří mají povinné úřední hodiny, ale zbytek času už je v jejich vlastních rukou. Jak ale podotkla zástupkyně stavovské komory Daniela Anderson, notář musí většinu své činnosti vykonávat osobně a má možnost mít jen jednoho zástupce na kancelář, což je docela málo. "Chtělo by to větší možnost delegovat," prohlásila.


A jak si ženy v konkrétních profesích reálně vedou? Jejich zástupkyně vesměs vyjádřily přesvědčení, že jejich obory nejsou doménou mužů. "Když se podíváte na naší komoru, tak máme osm regionálních poboček a tam jsou tři prezidentky, čili v naší komoře je to dost vyvážené," uvedla prezidentka pražské notářské komory Šárka Novotná.


Ani u exekutorů nejsou ženy okrajovou menšinou. "Máme 152 exekutorských úřadů, z toho 40 soudních exekutorek, myslím si, že to je poměrně vysoké číslo," zhodnotila Pavla Fučíková. Dokonce se podle ní při plnění stavovských povinností více potkávají právě ženy a podle jejího soudu jsou více vidět.


Mezi podnikovými právníky je zastoupení mužů a žen podle Kláry Novotné vyrovnané a stejně je tomu i v nastupující generaci. V profesi ale zůstávají déle i v důchodovém věku jednoznačně muži.


Ani jedna z dotázaných dam neměla ve své kariéře pocit, že by se musela snažit více než muži, aby postoupila výš. "Já jsem si prošlapala cestu od méně významných pozic, lidé si mě zapamatovali, že jsem aktivní a chci posunout komoru dál. Když ukážete, že chcete, a je vidět energie, kterou do toho dáváte, tak proč by vás nezvolili," shrnula Pavla Fučíková z Exekutorské komory.

bottom of page