top of page

Co ohrožuje právníky spíš než umělá inteligence a proč může být vztek pozitivní emocí

Při výročním večeru projektu #PRVNÍCH100LET se vždy sejde spousta výjimečných žen práva. Když se pak vybraným z nich předávají ocenění, dojde na zajímavá zamyšlení, silná poselství, upřímná vyznání i vtipné repliky. Ochutnejte od každého trochu v následujícím výběru. Letošní Právničky na Jatkách inspirovaly, dojímaly, bavily.


Předávající:

"O ženách se říká, že jsou emocionálnější než muži. Já si to nemyslím," uvedla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Uzavřela tak svou úvahu, že v současné době, která je pro mnoho lidí nejistá, spjatá s emocemi a strachem, je klíčovou inspirací pragmatismus, analytika, klid a rozvaha.



"Na začátku se zde mluvilo o umělé inteligenci. Pro právníky je spíš těžký boj s přirozenou hloupostí," pobavila sál místopředsedkyně slovenského Nejvyššího soudu Andrea Moravčíková.


"Já myslím, že mám štěstí a jsem vděčný za všechny okolnosti mé cesty za spravedlností. Je jich mnoho a snad to k něčemu bude," uvedl náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák, jeden z pouhých dvou mužů mezi přítomnými hosty. Být sám obklopen tolika ženami označil za "unikátní zážitek v nejlepším slova smyslu."


 

"Právě investice do podpory stabilního, dobrého dětství pro co nejvíce dětí a prevence násilí v rodinách a blízkých vztazích je to, co se nám obrovský vrátí a co nám ušetří spoustu starostí, ale i veřejných prostředků, které dáváme dlouhodobě spíše do hašení velkých požárů a následků, jimž jsme nedokázali včas předejít," řekla Klára Šimáčková Laurenčíková. Když totiž podle ní člověk sleduje příběhy mnoha lidí, kteří v životě nedopadli dobře, zjistí, že většina příčin byla ukryta v jejich dětství, jež nebylo stabilní, bezpečné, zdravé. Zmocněnkyně vlády pro lidská práva vyjádřila rovněž velký vděk každému, kdo se o ochranu lidských práv zasazuje a pomáhá těm, kteří neměli tolik štěstí.


 

"Gender tolik nerozlišuji, protože jinak bych nemohla být v politice mezi tolika muži a přežívat to skoro čtvrt století. Na radnici Prahy 2 jsme začínala před 25 lety a musím říct, že to prostředí, které znám, ale které i vy znáte ze svých kanceláří nebo soudních a státně-zastupitelských profesí, je pořád dominantně mužské. Ale myslím si, že tady jsme určitě na dobré cestě dokázat, že je spousta úžasných, chytrých, vzdělaných žen, které mají tah na branku a které se nebojí. To jako ministryně obrany sakra oceňuju," prohlásila ministryně obrany Jana Černochová.

 


"Buďme vděční za to, co máme. Bez noci nemůže být den a je dobře, že občas zažijeme i špatné chvíle," sáhla ke smířlivě utěšlivým slovům předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Podotkla také, že je důležitá velkorysost a schopnost nadhledu, které je třeba projevovat každý den. Pokud člověk nadhled ztratí, je podle ní dobré nezapomínat, že když nejde o život...

 

Oceněné:



"Justiční akademie je v posledních letech součástí justice a doufám, že to tak zůstane i nadále. Je tomu tak i díky otevřené spolupráci se všemi představiteli justice, se soudci, s vedením soudů. Funguje to a já si toho strašně moc vážím," prohlásila laureátka Flammy Ludmila Vodáková, která je ředitelkou Justiční akademie.

 

"Pro mě jsou velkou motivací klientky, které zastupuji. Ženy, které v sobě najdou sílu vydat se navzdory okolnostem na cestu za spravedlností," vyznala se slovenská laureátka ocenění Flamma Vanda Durbáková, advokátka a spolupracovnice slovenské Poradny pro občanská a lidská práva. Bohužel skupin, které čelí různému porušování lidských práv, je podle ní na Slovensku hodně. Sama se zaměřuje na zastupování romské menšiny a romských žen.

 

"Před dvěma roky jsme vybrali dva miliony korun na kampaň, které musíme utratit, takže to nemůžeme zabalit, hrozila by nám zpronevěra," vtipkovala vždy neotřelá Lucie Hrdá, která spolu s Evou Dragulovou přebírala ocenění Flamma za spolek Bez trestu. Ten podle ní tvoří hodně lidí, takže jde o ocenění kolektivní. Osmičlenné užší vedení se schází každou neděli, plánuje, co dál, a také občas řeší, jestli se na to nevykašlat. "Ale vždy si říkáme, že ještě ne, že ještě zbývá hodně věcí, které musíme udělat.... Co nás žene dál, je vztek, ten tu byl, když jsme Bez trestu zakládali, je mezi těmi, kteří se k nám přidávají jako dobrovolníci, je mezi námi, co se scházíme v neděli, a je to pozitivní hnací emoce," prohlásila také Lucie.

 

Co je to lidskoprávnička? "Moje vyjádření toho, že se velmi často ztotožním s ženskou postavou z jedné scifi pohádky. Její jméno v překladu znamená ta, která prochází napříč světy. Pokud bych měla definovat, co dělám ve svém osobním a profesním životě, tak je to procházení napříč světy, abychom lidem pomohli ze všech stran, ať už je to jakoukoli cestou, jakýmkoli způsobem," odhalila další letošní Laureátka Flammy Monika Hanych, která je nejen lidskoprávničkou, ale i vedoucí české delegace k Úmluvě o umělé inteligenci. 

 

"Považuji za úspěch vidět všechny ty šikovné, chytré, vzdělané ženy v sále, protože si uvědomuji, že mezi nimi je celá řada absolventek mimo jiné naší fakulty. Věřím, že za těch více než dvacet let, co na právnické fakultě působím, jsem snad i já malým dílem přispěla k tomu, že jsou tím, čím jsou," nabídla krásné pedagogické zadostiučinění jedna z oceněných – vedoucí katedry mezinárodního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Veronika Bílková.

 

Absolutní vítězka letošních ocenění Flamma podle počtu obdržených hlasů Renáta Šínová svou chvíli odlehčila vysvětlením, proč jí není do řeči: "Když jsem viděla paní doktorku Bradáčovou, vzpomněla jsem si, jak jsme seděli baru a ona nic neříkala. My jsme říkali: vy nám nic neříkáte, a ona odpověděla: no my rádi posloucháme.  Když ji vidím, tak já opravdu raději mlčím," smála se akademička vyučující na Univerzitě Palackého v Olomouci a zároveň advokátka působící v kanceláři Havel & Parners.

 

 

bottom of page