top of page

Advokacie mě bavila. Role soudce je pro mě ale svobodnější, říká Veronika Křesťanová

Veronika Křesťanová, místopředsedkyně městského soudu v Praze, patří k jedněm z nejinspirativnějších žen ve světě práva. V loňském roce získala ocenění Flamma, které uděluje projekt #PRVNÍCH100LET inspirativním právničkám. Veronika získala také titul Právník roku 2014, více než 30 let se věnuje pedagogické činnosti a než přešla “do taláru”, úspěšně působila 18 let v advokacii. Dvanáctým rokem je soudkyní, šestým rokem místopředsedkyní soudu . A do toho také publikuje.

Může se zdát, že je toho na jeden život příliš. A Veronika Křesťanová i přiznává, že jí každý den chybí zpravidla 24 hodin. Proto si také dopřává relax v podobě běhu, při kterém si nejen odpočine, ale tříbí si i myšlenky. Jak už je u Veroniky zvykem, i v rámci běhu by si zasloužila ocenění. Každý rok si dává výzvu, že uběhne stejný počet kilometrů, jaký je zrovna letopočet. Pro tento rok už má 2022 kilometrů uběhnuto.


Kariérní cesta Veroniky je velmi pestrá. Pro začátek byla nadšená hlavně do pedagogické činnosti. Teprve posléze zakusila advokacii. A v rámci ní začala koketovat s myšlenkou, že jí více sedí možnost rozhodování. I mým klientům jsem říkala: Ono to ale není tak černobílé, jak to tady vyprávíte. I v advokacii jsem se snažila vidět věci ze všech úhlů,” vysvětluje inspirativní právnička.


I když Veroniku advokacie bavila, role soudce pro ni do jisté míry byla svobodnější. Stojíte uprostřed, na straně spravedlnosti a rozhodujete spor podle svého nejlepšího svědomí. V advokacii ve sporných věcech zastáváte názor jednoho týmu,” doplňuje Veronika.


I v rámci justice si plní inspirativní soudkyně svůj sen ze začátku kariérní dráhy. Učit.

Věnuje se totiž vzdělávání začínajících soudců. Hlavním cílem je pomoci mladším kolegům se zorientovat, poučit se z vlastních chyb a seznámit je s našimi chybami,” říká Veronika s tím, že chce, aby si mladí v rámci tohoto projektu sdíleli své zkušenosti mezi sebou.


Jaká je chová nastupující generace v oblasti justice? V čem je justice vhodnou profesí pro ženy? A jak má nastavený balanc mezi soudcováním a správou soudu? I o tom mluví Veronika Křesťanová v rámci živého streamu Právničky LIVE!, který můžete sledovat na odkazu zde.

bottom of page