top of page

Advokacie je pestrá, svobodná a umí nás pohltit, říkají Lenka Losenická, Helena Hangler a Karolína Steinerová

Každá z nich dospěla k práci advokátky trochu jinou cestou a věnují se rozdílným právním specializacím. Každopádně se shodují, že je jejich profese velmi svobodná, perspektivní a nabízí spoustu možností, nejen v odborném zaměření, ale i ve způsobu jejího výkonu. Na druhé straně vyžaduje velkou míru empatie, schopnost komunikace a leckdy i soutěživost. V jedné z debat letošního prvního livestreamu Právničky LIVE se sešly Helena Hangler z advokátní kanceláře Shoenherr, Lenka Losenická z Deloitte Legal a Karolína Steinerová z Havel & Partners.



Ani pro jednu z nich nebyla práva dětským či mladickým snem. Karolína Steinerová, která se specializuje na vymáhání práv duševního vlastnictví před civilními soudy, byla ve svých "nácti" humanitně zaměřená. Vysoká ekonomická škola nebo medicína pro ni nepřicházely v úvahu, takže zamířila na práva. Po jejich absolvování nastoupila do malé advokátní kanceláře, která se zaměřovala na obecnou praxi. Tam se seznámila s různými právními obory, až dostala chuť zkusit zase něco jiného a nastoupila do butikové kanceláře, která se věnovala jen právu duševního vlastnictví. "Nevím dodnes, čím mě zrovna tento inzerát zaujal natolik, že jsme si řekla: to půjdu zkusit," uvedla Karolína. Ze sporů o práva duševního vlastnictví se pro ni stala vášeň. "Někdy jsem až otravná tím, jak mě to baví," přiznala s úsměvem expertka z Havel & Partners.

 

Helena Hangler dokonce původně mířila zcela jiným směrem a na střední škole zvažovala medicínu, ale pak se přihlásila na volitelný předmět – takzvaná praktika, a zjistila, že je velmi nezručná. Takže se postupně přeorientovala na humanitní vědy. Po absolvování práv se jí advokacie zdála jako přirozená cesta, na niž jí přilákalo také množství kamarádů právě v této profesi. "Přišlo mi to pestré a nelituji. Opravdu mě baví to, co dělám. Navíc jsem v kanceláři, která mi umožňuje dělat si věci trochu po svém," zhodnotila Helena Hangler.

 

K pracovnímu právu, které je její doménou, ji v kanceláři Shoenherr přivedly dvě kolegyně. "Obě měly právě tuto specializaci a mě bavilo dělat s nimi, z čehož vyplynulo i moje zaměření," vzpomínala Helena.

 

Třetí z účastnic debaty, Lenka Losenická, se pro změnu rozhodovala mezi dvěma vysokými školami, na které byla přijata. Chvíli zvažovala variantu zkusit obě, ale nakonec nad mezinárodními vztahy zvítězila práva. Studovala je v Brně, kde byla na škole povinná praxe. "Ta se dala nejlépe sehnat v advokátní kanceláři. Začalo mě to bavit, takže jsem pokračovala i po škole. Vyhovuje mi různorodost i styl té práce," vysvětlila vedoucí advokátka v oddělení fúzí a akvizic obchodních společností v Deloitte Legal.

 

Jak koncipientka vyzkoušela různé specializace, ale nejvíce ji zaujalo korporátní právo. "Když jsem udělala advokátní zkoušky, dostala jsem z vedení kanceláře nabídku, že bych tuto oblast mohla zastřešovat. Tehdy přicházely nové kodexy, s nimiž bylo hodně práce. Bavilo mě to, a tak jsem do toho šla," přiblížila svůj profesní vývoj Lenka.

 

Všechny tři účastnice debaty se také vyznaly z toho, co je na jejich práci dovede pohltit. Pro Helenu Hangler je celé pracovní právo nesmírně zajímavé, protože "to jsou v podstatě lidské příběhy". Karolínu Steinerovou umí vtáhnout různorodost, protože každá kauza je jiná nejen svojí podstatou, ale i oborově. "Každý nový případ mi v tom pozitivním slova smyslu nedává spát. Když přijde mail s prvním popisem a podklady, čtu to a už se mi to v hlavě skládá jako puzzle. To mě pak vždycky pohltí, ponořím se do toho," popsala Karolína.

Také Lenka Losenická to vidí tak, že každý nový projekt fúze či akvizice je zajímavý, opět právě i tím, že se střídají obory činnosti dotyčných firem.

Momentálně jsou jejím tématem zaměstnanecké akciové opční plány tzv. ESOP. "Chystáme k tomu i speciální akci a do toho jsem v tuto chvíli vcucnutá," přiznala Lenka.

 

 

Které vlastnosti vidí účastnice debaty jako přednost ve svém oboru práva? V čem by mohly být sami profesním příkladem? Jak je to s rovnováhou v zastoupení mužů a žen nejen v jejich týmech, ale i mezi jejich klienty?

 


bottom of page