top of page

Ženy mají cestu k vedoucí funkci daleko složitější, ale my to postupně dáme

Páté vydání živě vysílané debaty Právničky LIVE se zaměřilo na kariérní cesty i pohled na budoucnost žen v právu. V prvním bloku streamu usedly za mikrofon laureátky ocenění Flamma – Daniela Zemanová, místopředsedkyně krajského soudu v Ústí nad Labem pro pobočku v Liberci, a Iva Chaloupková, vedoucí odboru vnějších vztahů a tisková mluvčí České advokátní komory.



Danielu Zemanovou nedávno navrhl prezident republiky na post ústavní soudkyně. Podle jejího názoru jde o nejzajímavější práci, kterou právník může vykonávat – chránit ústavní pořádek. Ruku v ruce s tím jde ale obrovská zodpovědnost a také kladení správných otázek. Opravdu se na to hodím? Mám na to? Můžu tam být přínosem? Uzpůsobím život na deset let takto důležité funkci?” popisuje Daniela.


Připravit se je potřeba i na vlnu kritiky, která s výběrem na takovou funkci přichází. Věřím, že mám z dob působení v Soudcovské unii hodně zkušeností. Se všemi možnými druhy kritiky jsem se setkala. Kritika mě zasáhne jen od lidí, kterých si vážím a pak o tom přemýšlím,” doplňuje Daniela Zemanová.


Téma personálního obsazování jakýchkoliv funkcí je podle Ivy Chaloupkové evergreenem demokratické společnosti. Je to vždy o výběru a na ten můžou mít různé názory různí lidé různých povah a profesí. To, že jsou teď vzedmuté emoce a pozornost médií je upřena na ústavní soud, je běžné a bude to tu vždy,” vysvětluje Iva a doplňuje, že v dnešní době je ale celý proces transparentnější.


Poslední vlna výběru předsedů krajských soudů proběhla podle nových pravidel. Výsledkem bylo, že z celkového počtu osmi předsedů byly vybrány čtyři ženy. Nastavení jednotných přehledných pravidel svědčí tomu, že se ve větší míře přihlašují ženy. Pravidla se dříve různě formovala, přizpůsobovala a přeci jen výběrové komise byly více skládány adhoc. Ženy mají silnější tendence respektovat, že je někde rozhodnuto a jsou tam koalice, do kterých se nebudou pouštět. Jakmile jsou nastavena pravidla, kde mohou ženy přijít, ukázat, co umí a pak teprve se rozhodne, jestli uspějí nebo ne, je to pro ně daleko přitažlivější,” vysvětluje Daniela Zemanová, která se na tvorbě aktuálních pravidlech podílela.


Větší počet žen se také dostává do vedení české advokacie. V představenstvu komory je teď nejvíce žen, co tam kdy bylo. Není to ještě půl na půl jako u krajských soudů, ale ženy tam jsou a jsou čím dál báječnější. Stále ale platí, že ženy mají cestu k vedoucí funkci daleko složitější. Nemyslím si, že to vyřeší kvóty, ale věřím tomu, že postupně to všechny ženy dáme. My se do těch funkcí dostaneme. Jak se vyvíjí svět, ulehčují se nám naše další role – v domácnosti, ve výchově dětí a zbývá nám víc času energie na kariéru a postupy,” říká Iva Chaloupková.


Jak podpořit mladou generaci, aby se zajímala o vyšší funkce? Bude pro ni třeba upravit aktuální pravidla pro výběr soudců? A které inspirativní ženy by vyzdvihly? I o tom mluví Daniela Zemanová a Iva Chaloupková v rámci živého streamu Právničky LIVE!, který můžete sledovat na odkazu zde.

Comments


bottom of page